Ce este ambreiajul și de unde știi dacă acesta este defect?
Deși majoritatea șoferilor știu că ambreiajul este o componentă a mașinii, destul de puțini cunosc mai multe informații tehnice despre el. Cunoscând câteva aspecte importante despre această componentă, vei avea posibilitatea să observi din timp anumite nereguli ale mecanismului.
Te invităm să descoperi în acest articol ce sunt, mai exact, ambreiajele și care este rolul lor. Totodată, vei putea afla și care sunt semnele unor cuplaje defecte, pentru a le putea depista și remedia în stadii incipiente.
Ce este ambreiajul și care este rolul acestuia?
Ambreiajele sunt niște cuplaje intermitente care se folosesc în sistemele ce necesită cuplări și decuplări repetate, cum ar fi mașinile. Scopul lor este de a decupla la nevoie forța transmisă de motor către roți. În mod practic, atunci când se dorește transmiterea puterii de la motor, piesele de fricțiune ale acestor cuplaje ajung să fie în contact și se îndepărtează atunci când se întrerupe transmisia.
Un ambreiaj este situat între motor și cutia de viteze ale unei mașini și este alcătuit din mai multe componente, precum: volantul, placa de presiune, discul ambreiajului, rulmentul de presiune, furca de debreiere, bucse, pedala de ambreiaj, șuruburi de prindere și nu numai.
Ambreiajul are mai multe roluri în cadrul unei mașini, printre care regăsim:
- întreruperea transferului de forță de la motor către cutia de viteză și roți pentru ca mașina să stea pe loc;
- evitarea uzurii automobilului, prin evitarea șocurilor transmise de motor către piesele componente ale cutiei de viteze;
- facilitarea schimbării vitezelor.
Semne ale unor cuplaje defecte
Ambreiajul este un ansamblu de piese supus uzurii, așadar este imposibil să evităm complet defecțiunile. Putem prelungi durata de viață a acestor cuplaje observând atent modificările de funcționare care apar și depinstând problemele din timp. Care sunt, așadar, aspectele care ne semnalează existența unor probleme?
- Patinarea ambreiajului – deși se accelerează și turația motorului este în creștere, viteza de deplasare crește încet sau deloc;
- Zgomote la cuplare;
- Zgomot de frecare la apăsarea pedalei de ambreiaj și schimbarea îngreunată a vitezei.
De regulă problemele amintite mai sus pot apărea din cauza uzurii rulmentului, ruperea capului de ambreiaj, uzura stratului de fricțiune și nu numai.
Recomandarea noastră este să mergi cu mașina ta la mecanic ori de câte ori observi ceva suspect atunci când conduci. Numai astfel, vei putea detecta orice uzură sau defecțiune oricât de minoră ar fi (la bucșe, la rulmenți, la pedală etc) și vei reuși să prelungești durata de viață a ambreiajului și implicit a automobilului.
Articol publicitar