Repatriere decedați: Incinerarea și transportarea urnei acasă
Familiile care trec prin experiența dificilă a decesului unei persoane dragi în străinătate pot alege între două variante ale procedurii de repatriere decedați: fie optează pentru un transport funerar clasic cu ajutorul unor sicrie speciale destinate doar pentru repatrierea decedaților, fie preferă opțiunea incinerării și a repatrierii urnei in țară.
Deși incinerarea nu este o variantă care se bucură de multă popularitate în rândul românilor, există cereri și în acest sens. Multe firme de pompe funebre care pun la dispoziție servicii de repatriere decedați s-au adaptat, dar nu efectuează și serviciile de întocmire a documentelor necesare repatrierii persoanei decedate din străinătate în România. De multe ori, acestea cer familiei să contacteze alte firme de pompe funebre locale din țara unde a avut loc decesul pentru întocmirea documentelor.
Airsalm garantează întregul proces de servicii și întocmire documente în cazul repatrierii.
Tipuri de incinerare
Când vorbim despre incinerare, există două cazuri frecvente, solicitate, în general, de comunitatea de români care trăiește în diaspora. Primul se referă la incinerarea imediată, ca urmare a unei ultime dorințe exprimate de persoana defunctă în acest sens. Transportul urnei cu cenușă în România se face în termen de câteva zile.
A doua situație în care este solicitat acest serviciu intervine în momentul în care decesul a avut loc cu mult timp în urmă, dar nu s-a realizat un transport funerar internațional. Din cauza mai multor factori, nu s-a reușit repatrierea decedatului în România în perioada imediat următoare, iar înmormântarea a avut loc în cimitirul localității unde a survenit decesul. În acest caz, este necesar ca, mai întâi, să fie întocmite documentele de exhumare a persoanei decedate, apoi se va putea face incinerarea și repatrierea urnei cu cenușă în România.
Cum se face transportul urnei?
Spre deosebire de transportul funerar al trupului, aducerea urnei în țară nu necesită eliberarea unui pașaport mortuar. Mai mult, o persoană poate transporta urna chiar în mașina proprie, fără să fie nevoie de o procedură foarte complicată în acest sens. Cu toate acestea, varianta cea mai bună rămâne, cu siguranță, cea a contractării unei firme specializate, care se poate asigura nu doar de transportul în siguranță al urnei, ci și de toate celelalte proceduri formale necesare incinerării.
Airsalm este una dintre cele mai dezvoltate organizații care se ocupă de servicii de repatriere decedați. Recunoscuți pentru experiența și profesionalismul lor, membrii echipei acordă suport familiilor care trec prin situația dificilă a decesului unei persoane dragi, oferind transport funerar atât în România, cât și în străinătate.
Comunicat de presă