Cum va adresa tehnologia provocările industriei Fintech în 2024?

de |

Cum va adresa tehnologia provocările industriei Fintech în 2024?

Industria Fintech este un domeniu în plină expansiune. Datorită evoluției tehnologice și preferințelor consumatorilor către adoptarea instrumentelor financiare digitale, industria se află într-un plin proces de creștere. Primele schimbări le vedem prin prisma modului în care interacționăm cu produsele bancare. În 2024 domeniul finanțelor va cunoaște schimbări care vor influența experiența consumatorilor.

Integrarea inteligenței artificiale în serviciile financiare

Deja inteligența artificială joacă un rol important în serviciile financiare, însă anul 2024 își propune ca aceasta să fie integrată mai profund în toate aspectele din acest domeniu. Companiile cu activitate în Software Development caută să creeze soluții tot mai complexe bazate pe AI. Scopul? Evaluarea riscurilor, detectarea fraudelor, dar și îmbunătățirea asistenților virtuali pentru a oferi clienților servicii mai rapide și eficiente. Se pare că AI va rămâne în fruntea tehnologiei Fintech, îmbunătățind modul în care vor funcționa instituțiile financiare. 

Securitatea cibernetică devine o prioritate ridicată

Ca urmare a creșterii volumului de tranzacții din mediul online și a înregistrării datelor financiare personale, securitatea cibernetică este o preocupare pentru industria Fintech. În 2024, companiile din domeniul economic vor trebui să acorde o atenție și mai sporită securității. Astfel, cu ajutorul Software Services companiile se vor putea concentra pe soluții inovatoare care îmbină tehnologii de autentificare avansate, elemente de identificare biometrice, criptarea pe bază de blockchain sau autentificarea cu mai mulți factori. Toate aceste soluții sunt necesare pentru a evita tentativele de fraudă și pentru a asigura un nivel ridicat de securitate pentru fiecare tranzacție din mediul online.

Contractele inteligente și dezvoltarea blockchain dincolo de sfera criptomonedelor

Contractele inteligente reprezintă acorduri bazate pe cod, ce funcționează pe platforme blockchain. În 2024 este posibil ca acestea să își facă apariția și în alte sectoare, precum acordarea împrumuturilor sau asigurări și finanțare comercială. Vor automatiza procesele financiare și vor face tranzacțiile mai eficiente. Tehnologia blockchain își propune să revoluționeze domeniile economice, oferind o infrastructură mai transparentă și mai sigură. Astfel se va reduce frauda și se vor simplifica procesele financiare.

Plăți mobile – apar noi generații pentru un ecosistem financiar interconectat

Astăzi, folosim telefoanele pentru a plăti în orice context, de la plăți online, la cele în magazine. La anul, este posibil ca tehnologia să ne ofere noi metode de plată avansate prin autentificare biometrică, NFC sau coduri QR. Bineînțeles, acestea există și în prezent, dar progresul tehnologic continuă, motiv pentru care astfel de soluții ne vor spori viteza și simplifica plățile. 

2024 se anunță a fi un an plin de transformări în toate domeniile, nu numai în lumea Fintech. Cu tehnologii moderne, vom cunoaște o eră nouă a serviciilor financiare, în care detectarea fraudelor, securitatea cibernetică sau contractele inteligente vor juca un rol central.