5 motive pentru care protecția sistemelor IT este esențială pentru succesul companiei tale
Succesul unei companii depinde, printre altele, de nivelul de protecție a sistemelor IT. Oricare ar fi dimensiunea companiei sau domeniul de activitate, trebuie să fim conștienți că acest tip de protecție ar trebui să fie o prioritate strategică pentru orice organizație. Iată principalele motive pentru care securitatea este mai mult decât despre protecție – este parte din strategia de business.
Riscuri cibernetice sofisticate
Există tot mai multe amenințări cibernetice care devin tot mai complexe, inclusiv atacurile de tip malware, ransomware sau phishing. Încă de la implementarea unor soluții personalizate prin servicii de Software Development, trebuie avute în vedere măsuri ce vizează protecția sistemelor IT atât pentru prevenirea pierderii de date, cât și pentru menținerea continuității operațiunilor.
Ținta atacatorilor este reprezentată, în mod constant, de companii, aceștia urmărind nu numai furtul unor date sensibile, ci și distrugerea infrastructurii IT. Conform unui raport ENISA (Agenția UE pentru Securitate Cibernetică), aceste atacuri tot mai frecvente și complexe afectează companiile de toate dimensiunile. Cu ajutorul unor măsuri adecvate de Cybersecurity pot fi evitate costurile mari de recuperare a datelor sau chiar de refacere a sistemelor.
Eliminarea punctelor slabe
Vulnerabilitățile sistemelor reprezintă acele puncte slabe care pot fi exploatate cu ușurință, astfel încât succesul companiei să aibă de suferit. Evaluarea periodică a vulnerabilităților conduce la detectarea și remedierea din timp a conceptelor cheie legate de securitate, împiedicând astfel apariția unor atacuri cibernetice.
În acest sens, organizațiile au șansa de a rămâne proactive și de a-și minimiza riscurile. Abordarea de tip „zero trust” este una prin care sunt monitorizate activitățile și resursele companiei, fiind extrem de eficientă când vine vorba de gestionarea securității și de prevenirea incidentelor de acest fel.
Măsuri de securitate personalizate
Pentru că nu toate companiile prezintă aceleași nevoi de securitate, este de preferat ca măsurile de protecție să fie adaptate nevoilor pe care le are fiecare afacere. Personalizarea urmărește, de regulă, adaptarea la dimensiunile afacerii sau domeniului de activitate al acesteia. În acest sens, criptarea datelor, firewall-uri avansate, controale de acces și software antivirus pot ajuta în mod eficient la susținerea securității afacerii. Se asigură astfel protecția sporită împotriva amenințărilor cibernetice, iar resursele IT pot fi gestionate mai eficient.
Adoptarea unor măsuri stricte de securitate cibernetică
Din această perspectivă, discutăm despre directiva NIS2, implementată la nivel european. Aceasta le impune organizațiilor să adopte o atitudine proactivă în prevenirea și gestionarea incidentelor de securitate cibernetică, contribuind astfel la creșterea rezilienței acestora. Conformitatea cu această directivă nu doar că asigură protecția datelor și operațiunilor, ci oferă și un avantaj competitiv, dovedind angajamentul organizației pentru protejarea resurselor digitale.
Încredere mai mare din partea clienților și partenerilor
Securitatea informațiilor joacă un rol crucial în construirea încrederii între companie și clienții pe care îi are. Politicile de securitate robuste vor inspira încredere clienților sau partenerilor de afaceri, chiar pe termen lung. În acest fel, avantajul competitiv va putea fi unul semnificativ.
Devenită condiție esențială pentru a garanta succesul pe termen lung al unei companii, protecția sistemelor IT este asigurată prin adoptarea unor măsuri personalizate. Evaluarea vulnerabilităților și adaptarea măsurilor la nevoile afacerii, precum și conformitatea cu directive precum NIS2 au devenit o parte din pilonii unei afaceri de succes.