Care sunt 5 dintre cele mai frecvent întâlnite probleme ale pneumaticii și cum să le rezolvi?
Zi de zi, suntem înconjurați de o mare varietate de sisteme pneumatice. Utilizate în numeroase industrii și aplicații, acestea contribuie la buna funcționare a activităților desfășurate și la facilitarea proceselor de muncă.
Pentru a evita apariția pierderilor și a evenimentelor neplăcute, aceste echipamente pe bază de acționări pneumatice trebuie să funcționeze în mod corespunzător. În momentul unei probleme tehnice, analiza unui sistem pneumatic pentru a înțelege de ce nu funcționează conform așteptărilor poate părea copleșitoare. În continuare, ți-am pregătit o listă cu 5 dintre cele mai frecvent întâlnite probleme ce afectează sistemele pe bază de acționări pneumatice. Descoperă care sunt acestea și cum anume pot fi rezolvate.
Mișcarea prea lentă
Mișcarea prea lentă sau presiunea scăzută a unui sistem de acționări pneumatice sunt două dintre cele mai comune probleme care pot interveni. Aceasta poate fi datorată unui furtun sau a unui tub de aer defect sau strivit.
De asemenea, această disfuncționalitate poate fi cauzată și de către o supapă ce nu este reglată corect sau de către un filtru de aer blocat. Toate aceste aspecte pot fi observate vizual, prin analiza atentă a sistemului.
În funcție de fiecare situație în parte, poate fi necesară înlocuirea elementului deteriorat sau poate fi suficientă curățarea acestuia. Dacă te confrunți cu un filtru de aer defect sau deteriorat, te sfătuim să apelezi la ajutorul unui profesionist pentru înlocuirea acestuia.
Temperaturi prea ridicate
Deși generarea de căldură este un aspect normal al presiunii pneumatice, o temperatură excesivă poate fi un semnal că sistemul nu funcționează corespunzător. Atunci când motoarele și celelalte componente sunt suprasolicitate pentru crearea presiunii necesare sau când aerul circulă prea repede printr-o parte a sistemului, temperatura acestuia va crește.
Indiferent că vorbim de un transportor cu lanțuri sau de un alt utilaj industrial, este necesar să verifici supapele de ventilație și de eliberare, pentru a vedea dacă există blocaje sau scurgeri.
Contaminarea sistemului
Contaminarea cu ulei sau cu picături de apă a conductelor pneumatice poate reduce eficiența și poate distruge utilajele. În interiorul sistemului, se pot acumula particule microscopice care vor reduce cantitatea de aer utilizată pentru generarea presiunii.
De asemenea, și praful poate cauza neplăceri similare. Din acest motiv, este recomandat să nu sari peste întreținerea regulată.
Sistemele ce funcționează pe bază de acționări pneumatice se regăsesc în foarte multe domenii cheie ale zilelor noastre. Transportoarele pneumatice cu lanțuri sau curele utilizate cu încredere în industriile farmaceutice și alimentare, tuburile pneumatice folosite pentru livrarea sângelui în domeniul medical, frânele pneumatice regăsite în numeroase mijloace de transport sunt doar câteva dintre aplicațiile sistemelor pneumatice. Ușurând atât de mult vieție noastre, este esențial ca acestea să fie întreținute în mod corespunzător.