Semne care ar putea indica prezența unei tumori cerebrale

de |

Semne care ar putea indica prezența unei tumori cerebrale

Durerile de cap, greața, problemele de vedere sau dezorientarea ar putea fi câteva dintre principalele simptome ale prezenței unei afecțiuni cerebrale, acestea manifestându-se în funcție de zona creierului care este afectată.

Care sunt diferitele tipuri de tumori cerebrale, care sunt cele mai frecvente simptome care pot duce la recunoașterea acestora, cine poate suferi de acestea și alte informații utile în acest sens vei afla din acest articol.

Ce este o tumoare?

O masă care rezultă din înmulțirea necontrolată a celulelor anormale – în acest fel poate fi definită în limbaj popular o tumoare. Chiar dacă au fost făcute numeroase cercetări și studii de specialitate, nu s-a determinat încă în ce măsură determină mediul pacientului sau  fundalul ereditar dezvoltarea unei tumori cerebrale.

Există tumori cerebrale care nu sunt foarte agresive, acestea fiind cunoscute drept tumori benigne. Acestea pot fi, de regulă, monitorizate radiologic și se intervine chirurgical în vederea îndepărtării. De asemenea, există și așa-numitele tumori cerebrale maligne, alcătuite din celule care se înmulțesc repede și care pot invada și deteriora zone importante ale creierului. Totuși, și aceste tumori pot fi tratate de cele mai multe ori prin intervenții chirurgicale, prin radioterapie, chimioterapie sau printr-o combinație a acestor tehnici.

Există tumori mai mult sau mai puțin periculoase pentru starea de bine a pacientului. Ca de exemplu, afecțiunea cunoscută drept adenom hipofizar – o tumoare care crește din glanda pituitară, poate cauza dereglări în întregul organism deoarece poate interfera cu funcționarea sistemului endocrin.

Care sunt simptomele unei tumori cerebrale?

Modul în care se poate manifesta o tumoare cerebrală poate fi extrem de variat, acesta fiind influențat de locația, de volumul sau de edemul asociat. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, o astfel de afecțiune medicală poate fi identificată prin prezența unor simptome precum: dureri, crize epileptice, amețeli, deficiențe motorii sau senzoriale, grețuri matinale, vărsături, tulburări de auz sau vedere.

Durerile de cap reprezintă cel mai frecvent simptom, mai ales că acestea pot fi intense atunci când pacienții se trezesc din somn. În plus, durerea de cap este, în cele mai multe situații, progresivă și poate fi agravată în momentul în care pacientul se ridică în picioare.

Al doilea cel mai întâlnit simptom este deteriorarea vigilenței. Printre manifestările asociate pot fi incluse somnolența, letargia, modificările de personalitate, comportamentul dezordonat sau tulburările cognitive.

Cea mai afectată categorie a populației este reprezentată de copiii cu vârsta între 3 și 12 ani, însă extrem de afectați pot fi și adulții cu vârsta între 40 și 70 de ani. Importantă este diagnosticarea corectă a acestei afecțiuni, iar în acest sens este esențială examinarea de către un specialist. Examenul clinic poate fi însoțit de teste suplimentare precum audiometrie, evaluare endocrină, teste de acuitate a câmpului vizual sau puncție lombară, precum și tomografia computerizată sau scanarea RMN.