Descoperă cele mai importante avantaje ale prelucrării mecanice CNC

de |

Prelucrarea mecanică CNC

Prelucrarea metalelor și a plasticului este un proces indispensabil în multe industrii. În multe situații, este necesar nu numai să se obțină piese de înaltă calitate, ci și ca acestea să fie produse rapid. Odată cu nevoile tot mai mari ale clienților, metoda de prelucrare CNC, mai exact controlul numeric computerizat, care funcționează pe baza sistemelor moderne de control, devine din ce în ce mai populară.

Prelucrarea CNC – ce este această metodă și ce avantaje are?

Metodele tradiționale de prelucrare a diferitelor tipuri de confecții metalice au avantajele lor, dar pentru a obține o componentă cu adevărat de înaltă calitate, este necesar să se utilizeze metode mai moderne. Cele mai populare dintre acestea, CNC ( mașini cu comandă numerică), înlocuiesc treptat alte dispozitive din acest domeniu.

Când a apărut ideea utilizării acestui tip de soluție, mai exact în anii 1950 în SUA, dispozitivele funcționau pe baza unor funcții matematice care descriau forma unui obiect dat. În acest fel, mișcările frezei au reprodus forma dată, ceea ce a permis obținerea mult mai eficientă a pieselor necesare. De-a lungul timpului, NC ( controlul numeric) a evoluat în ceea ce este cunoscut astăzi ca fiind prelucrări mecanice CNC, adică un sistem controlat de computere.

Astfel, o altă metodă, folosită anterior doar de armată, a devenit unul dintre standardele moderne de producție. Cel mai comun proces pentru care se utilizează CNC este prelucrarea, mai exact strunjirea, frezarea și tăierea cu mașini care sunt extrem de precise, ceea ce permite obținerea unor piese perfect reproduse.

Acesta este primul avantaj al prelucrării CNC – marea precizie a manoperei, care permite obținerea unei serii întregi de elemente identice. În același timp, asigură minimizarea erorilor, ceea ce este o necesitate în multe sectoare industriale moderne. În cazul prelucrării manuale, aceasta ar fi mult mai dificil de realizat.

Prelucrarea mecanică CNC: o metodă rapidă și economică

Pe lângă precizie, mașinile CNC îmbunătățesc semnificativ întreg procesul de prelucrare. Inițial, au fost folosite în producția pe scară largă, dar cu timpul a devenit posibilă utilizarea lor în producția unitară și în loturi mici. Achiziționarea unui utilaj specializat este o cheltuială mare, așa că, cel mai bine, este să apelezi la o firmă care oferă acest tip de servicii.

Un alt punct forte al acestei metode moderne este aspectul ei economic. Unul dintre procesele pentru care sunt folosite mașinile CNC este tăierea. În cazul funcționării manuale a mașinii, întârzierile și pierderile costisitoare au reprezentat o problemă. Grație informatizării, au fost eliminate erorile rezultate din depășirea dimensiunilor stabilite, care s-au soldat cu pierderea de materie valoroasă. Un alt avantaj este calitatea înaltă a marginilor obținute, care nu necesită nici o finisare.

Prin urmare, prelucrarea mecanică CNC economisește mult material și timp de producție, permițând utilizarea unei game variate de materiale, precum materiale plastice, fontă, oțel sau alamă.


Articol publicitar