Poluarea fonică în Brașov – Care sunt cele mai afectate zone?

de |

Poluarea fonică în Brașov – Care sunt cele mai afectate zone?

Traficul rutier și cel feroviar, activitățile industriale sau zgomotul produs de către vecini reprezintă principalii factori ce stau la baza poluării fonice dintr-un oraș.

Conform unui raport recent Eurostat, țara noastră se află pe un loc fruntaș atunci când vine vorba de intensitatea zgomotului din mediul urban – locul 5. Potrivit datelor înregistrate în anul 2016, aproximativ 20% din populație se confruntă cu această problemă.

Poluarea fonică în Brașov – Care sunt cele mai afectate zone?

osamot

În orașul de la poalele Tâmpei, nivelul de zgomot produs de traficul rutier depășește valoarea maximă admisă de 60 dB. Astfel, străzi precum 13 Decembrie, Calea București, șoseaua de Centură, Mihail Kogălniceanu, Feldioarei, Stadionului, Griviței sau Toamnei fac parte din categoria celor mai zgomotoase zone din Brașov.

În ceea ce privește restul statelor din UE, statisticile arată că aproximativ 18% din populație suferă din cauza poluării fonice. Cei mai afectați sunt locuitorii Maltei, unde aproape un sfert din populație se declară nemulțumită. Zgomotul puternic al mijloacelor de transport și cel al vecinilor îi deranjează și pe locuitorii Greciei, Olandei și Portugaliei.

Printre statele în care locuitorii au parte de mai multă liniște se află Irlanda, Estonia, Croația și Bulgaria.

Poluarea fonică în Brașov – Care sunt cele mai afectate zone?

? Andreea Saigo

Care sunt efectele poluării fonice?

Zgomotul puternic este un factor de stres continuu, care pune sănătatea oamenilor în pericol. Astfel, valorile ce depășesc nivelul de 50 de dB contribuie la apariția problemelor auditive, cresc riscul de apariție a bolilor cardio-vasculare, dereglează somnul și ritmul intern al organismului, afectând totodată productivitatea și comportamentul social. Copiii sunt predispuși de asemenea la apariția problemelor cognitive, precum și a dificultății de concentrare și înțelegere.

Sursă text: newsbv.ro

Foto sus: jullielorraine