Pictură murală de proporții impresionante în centrul istoric din Brașov
O nouă pictură murală de dimensiuni impresionante va intra în topul celor mai mari picturi murale din România. Singura de acest fel din țară, dar și din Europa, pictura care va înfrumuseța calcanul Mănăstirii Franciscane din Piața Sf. Ioan din Brașov este cea mai mare reprezentație artistică de acest fel, amplasată într-un centrul istoric. Proiectul este pe finalizate, iar pictura va putea fi vizibilă de publicul larg în scurt timp.
Un proiect de renaștere a centrului istoric
Intituat „Artă și poveste murală” proiectul este desfășurat de Asociația Carpaterra, în parteneriat cu Mănăstirea Franciscană din Brașov și Depoul de Artă Urbană, cofinanțat de Primăria Brașov. Realizarea acestuia se datorează nevoii de reabilitarea a peretului Mănăstirii, peste care trecerea timpului și-a lăsat vizibil amprenta. Proiectul „Artă și poveste murală”, început în urmă cu doi ani urmărește transmiterea expresiei artistice într-o manieră accesibilă pentru publicul larg. Totodată, este un proiect de urbanistic de reabilitarea a unor structuri importante, prin îmbinarea expresiei vizuale cu cea funcționale.
„S-a avansat foarte mult în acest proiect, sper ca vremea să ne ajute în continuare și să finalizăm această lucrare, care cred că va arăta foarte bine. Este încă un pas în ceea ce înseamnă o componentă de natură estetică și urbanistică pe o clădire foarte importantă din centrul istoric al Brașovului, și nu este vorba doar de o lucrare de artă, ci și de refacerea unui perete care nu avea un aspect tocmai plăcut. Lucrarea a fost finanțată prin Ghidul pentru proiecte culturale, am alocat aproape 100.000 de lei și chiar i-am încurajat pe cei care au executat lucrarea de acum doi ani să depună proiectul pentru finalizare“, a declarat primarul George Scripcaru (citat din brasovcity.ro)
Artiști și graficieni cunoscuți
În procesul de reabilitare a peretului mănăstirii, unii dintre cei mai cunoscuți artiști și-au adus contribuțiile pentru noua înfățișare. Suprafața totală a acestuia este de 500 mp, însă nu se știe încă dacă toată suprafața acestuia va fi pictat. Derularea proiectului se face treptat.
Astfel, o prima fază se referă la realizarea picturii din partea de jos a peretului, până la înălțimea de 3 metri. Lucian Sandu Milea și Ana Toma sunt cei care s-au ocupat de garfica celor 7 bresle ale Brașovului, într-o interpretare originală și plină de culoare.
Cum pictura a fost extrem de apreciată și a constituit un pol de tracție pentru mulți, proiectul a pornit ce-a de a două fază. Aici, Alexandru Baciu și Irlo sunt cei doi artiști care vor contribui la finalizarea picturii murale. Alexandru Baciu, un artist cu un bogat portofoliu atât pe plan național, cât și internațional, va colora peretele mănăstirii cu fragmente de peisaje. Irlo însă, aduce supranaturalul prin personaje neobișnuite și interpretări subiective asupra divinității.
„Mai avem câteva zile până la finalitatea proiectului. Pentru noi a fost un proiect care ne-a dat aripi, am avut o colaborare foarte bună cu Primăria Brașov și cu Mănăstirea Franciscană, ne-am sprijinit reciproc și considerăm că am creat un spațiu foarte cald și atrăgător în mijlocul Cetății Brașov. Am adus arta neconvențională pe un spațiu foarte convențional, cum este calcanul unei mănăstiri franciscane. Noi vrem să aducem permanent noi și noi creații artistice pe acest perete, iar când simțim că lumea s-a plictisit sau a văzut destul o lucrare, să venim cu altceva, și să promovăm alți artiști în vogă de la momentul respectiv“ – Cătălin Cantor, președintele Asociației Carpaterra (citat din brasovcity.ro).
Mănăstirea Franciscană Brașov
Având o vechime impresionantă, Mănăstirea a fost construită aproximativ în anul 1507 pentru călugărițe franciscane. Aici au viețuit până în 1530, când din cauza Bătăliei de la Feldioara franciscanii pierd teren în Brașov. După perioadă lungă de încercări, în 1724 mănăstirea își recapătă rolul inițial. Biserica este construită simplist, în stil gotic. Totuși, în interior se remarcă bolțile de stil baroc.
Noua înfățișare a peretului exterior al Bisericii reprezintă o metodă de integrare în istoria orașului, dar și în prezent. Pictura murală are rolul de a-i reîmprospăta aspectul. Totodată, biserica încurajează arta contemporană și susține reprezentațiile artistice ale tinerilor Brașoveni.
„La fel cum Iisus a căutat oamenii acolo unde erau ei, am curajul să cred că și Biserica, astăzi, ar trebui să aibă un mesaj pentru oamenii cu care se întâlnește acolo unde sunt ei. Dacă pe oameni nu-i mai găsim în biserică ci în piațeta de lângă mănăstire, atunci mesajul trebuie să le fie oferit acolo. Această mănăstire își îndeplinește un vis din 1972, de când a fost ultima dată renovat acest perete care e un prim mesaj față de oameni. Iată că am avut această oportunitate, iar artiștii au găsit acele lucrări care să aibă un mesaj și din partea mănăstirii noastre. Arta modernă este poate mai dificil de digerat pentru omul de rând, dar sper că mesajele pe care le vor descoperi oamenii aici le va face viața mai frumoasă“, părintele Eugen Fechetă, biserica Sf Ioan (citat din brasovcity.ro).
Surse informații: www.brasovcity.ro/, www.ro.wikipedia.org
Surse foto: www.brasovcity.ro/, adevarul.ro, flickr.