Pârtia Bradul din Poiana Brașov ar putea primi o altă denumire

de |

Pârtia Bradul din Poiana Brașov ar putea primi o altă denumire

Pârtia Bradul ar putea fi numită pârtia „Bradul lui Babeș”, în memoria eroului Liviu Cornel Babeș (1942-1989), care și-a sacrificat viața în semn de protest împotriva dictaturii comuniste. Propunerea a fost depusă la Registratura Primăriei Brașov de către Mircea Sevaciuc și urmează să fie analizată de către primarul George Scripcaru.

Inițiatorul a declarat că „propunerea prezentului demers este simplă și la obiect. Adăugarea la numele de «Bradul» a două cuvinte: «LUI BABEȘ». Astfel, noua denumire va fi Pârtia «Bradul lui Babeș” din Poiana Brasov. Simplu, dar profund! Tânăra generație, români din țară și de pretutindeni, turiști din Europa și din lume trebuie să știe că România are un «Jan Palach» al ei – «Eroul-Martir» Liviu Cornel Babeș”.

Pârtia Bradul este locul în care Liviu Corneliu Babeș s-a autoincendiat pe data de 2 martie 1989. Înainte de a comite acest gest disperat, acesta a transmis mesajul „Stop Mörder! Braşov = Auschwitz”, scris pe o pancartă. Gestul său a venit ca urmare a reprimării revoltei muncitorilor de la Brașov (1987), când zeci de oameni au avut de suferit.

Chiar dacă Securitatea a împiedicat răspândirea acestei fapte eroice, știrea a trecut dincolo de granițele țării. Evenimentul a fost publicat în presa străină prin intermediul a doi turiști scoțieni, martori la cele întâmplate pe pârtia Bradul.

Liviu Babeș a fost declarat erou național în 2007, când a fost dezvelită și o placă comemorativă pe soclu, în curtea bisericii din Poiana Brașov. În prezent, în oraș există o stradă care îi poartă numele, fiind cetățean de onoare al Brașovului.

Sursă informații: newsbv.ro