Ce să nu faci după o operație de artroplastie cervicală?

de |

Ce să nu faci după o operație de artroplastie cervicală?

Artroplastia cervicală este o procedură chirurgicală destinată să trateze afecțiuni ale coloanei cervicale. Cu toate că în trecut, intervențiile la nivelul coloanei vertebrale presupuneau mai mult timp privind recuperarea, prin evoluția tehnologiei și prin apariția tehnicii minim invazive, s-au redus semnificativ durerea postoperatorie și perioada de recuperare. 

Totuși recuperarea postoperatorie a rămas un proces important, iar pacienții trebuie să respecte cu strictețe instrucțiunile medicale oferite de medicul neurochirurg pentru a obține cele mai bune rezultate. 

Dacă ți s-a recomandat de către medicul neurochirurg o astfel de intervenție, află, în cele ce urmează, care sunt contraindicațiile pe care trebuie să le respecți după efectuarea acesteia. 

Nu ignora instrucțiunile medicale

Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl eviți după o operație de artroplastie cervicală este să ignori instrucțiunile medicale. Medicul tău neurochirurg și echipa medicală îți vor oferi o listă de recomandări specifice, iar respectarea lor este esențială pentru evitarea complicațiilor și pentru a-ți asigura o recuperare de succes.

Nu ridica greutăți

După o operație de artroplastie cervicală, evită cu orice preț ridicarea de greutăți. Chiar și obiectele ușoare pot pune presiune pe coloana cervicală și pot perturba procesul de vindecare. Este esențial să apelezi la ajutor sau, dacă este absolut necesar să ridici un obiect de jos, să te folosești de forța genunchilor pentru a-l ridica, pentru a nu pune presiune pe coloană.

Nu neglija exercițiile de recuperare

Medicul tău neurochirurg sau fizioterapeutul îți vor recomanda exerciții specifice de recuperare pentru a-ți restabili mobilitatea și forța în zona cervicală. Neglijarea acestor exerciții poate duce la rigiditate și pierderea funcționalității. Respectă cu strictețe programul de exerciții și urmează instrucțiunile cu atenție.

Nu neglija analgezicele prescrise

Dacă ți-au fost prescrise medicamente pentru durere, nu le ignora. Durerea după o operație poate fi destul de intensă, iar medicamentele prescrise sunt concepute pentru a o controla. Respectarea dozelor și programului de administrare este crucială.

Nu te grăbi în revenirea la activitățile obișnuite

Este important să fii răbdător în procesul de recuperare. Încercarea de a reveni prea devreme la activitățile obișnuite poate duce la complicații sau la o recuperare prelungită. Consultă medicul înainte de a relua orice activitate fizică sau zilnică obișnuită.

Operația de artroplastie cervicală prin tehnica minim invazivă poate reprezenta o soluție eficientă pentru afecțiunile coloanei cervicale, dar respectarea instrucțiunilor medicale este cheia unei recuperări de succes. Evitând acțiunile enumerate mai sus și urmând îndrumările medicului, poți minimiza riscurile și maximiza șansele de a-ți recăpăta rapid mobilitatea și confortul în zona cervicală.