Meningiomul sau tumoarea benignă a meningelui

de |

Meningiomul este denumirea sub care este cunoscută tumoarea meningeală. Deși aceasta poate fi benignă, atipică sau malignă, în peste 90% din cazuri este vorba despre o tumoare de gradul I, respectiv o tumoare benignă. Află care sunt cauzele acestei afecțiuni, care sunt principalele persoane afectate, cum poate fi diagnosticată această afecțiune și ce variante de tratament există în acest sens.

Ce este meningiomul?

Un meningiom este, de fapt, o tumoare care se dezvoltă din meninge, învelișul care înconjoară creierul și măduva spinării. Acesta se dezvoltă din una dintre cele trei membrane care alcătuiesc meningele, cea numită arahnoid, implantându-se într-o altă membrană meningeală care poartă denumirea de dura mater.

Persoanele afectate de meningiom sunt mai ales cele care au vârsta peste 50 de ani, dar și adulții tineri, în special femeile. Evoluția acestei afecțiuni este una lentă, putând fi vorba de luni sau chiar ani, iar simptomele deseori pot întârzia să apară. De aceea este important ca periodic să fie realizate investigații de către medicii specialiști care pot depista afecțiuni diverse, de la hernie de disc la sindromul tunelului carpian, stenoză cervicală sau alte afecțiuni ale coloanei vertebrale.

Cauzele apariției meningiomului

Deși nu există o cauză precisă a apariției meningiomului, se crede că poate fi vorba despre expunerea la radiații ionizante, despre prezența unor anumite predispoziții care au fost moștenite pe cale ereditară, despre modificările hormonale din anumite perioade în cazul femeilor și mai ales, în cazul gravidelor, despre diverși factori hormonali.

Tratamente disponibile pentru tratarea meningiomului

Pentru că este vorba despre o creștere lentă, meningiomul are nevoie, în primul rând, de o monitorizare atentă. Atunci când este cauzat de anumite tratamente hormonale, este posibil ca meningiomul fie să regreseze, fie să se stabilizeze în momentul în care tratamentul cu pricina este întrerupt, nefiind în acest fel nevoie de nici o altă intervenție.

Însă, în cazul în care starea acestuia dă semne de agravare, poate fi aleasă fie intervenția chirurgicală, fie radioterapia, tratamentul oferit depinzând de tipul de tulburare cauzată de meningiom, de vârsta pe care o are pacientul, de starea medicală a acestuia sau de localizarea și de dimensiunea pe care o are meningiomul.

Există și situații în care, deși se apelează la intervenție chirurgicală, meningiomul să nu poată fi îndepărtat complet, caz în care este nevoie de ședințe de radioterapie sau chiar radiochirurgie.


Articol publicitar