De ce este important să-ți măsori glicemia acasă cu un glucometru

de |

De ce este important să-ți măsori glicemia acasă cu un glucometru

Glicemia reprezintă de fapt nivelul de zahăr din sânge și este un indicator important pentru starea de sănătate. Pentru persoanele care au diabet, monitorizarea glicemiei acasă nu este o simplă recomandare, ci mai degrabă o necesitate. Cunoscând valorile glicemiei, se pot organiza masele zilnice și activitățile desfășurate. Află de ce este atât de important să faci acest lucru, ce anume influențează glicemia și când este cazul să o măsori.

De ce este atât de important să folosești un aparat de glicemie?

Un aparat glicemie este un dispozitiv care-ți măsoară nivelul de glucoză din sânge. Procesul este simplu. Se înțeapă un deget pentru a obține o picătură de sânge, care apoi este aplicată pe o bandă de testare. Banda se introduce în aparat și în câteva secunde, rezultatul se afișează pe ecran. De ce să îți testezi glicemia zilnic? Pentru a avea control. Dacă ai diabet, știi deja că glicemia urcă și coboară pe parcursul întregii zile în funcție de ceea ce mănânci. Verificând-o în mod regulat, identifici tiparele și înțelegi ce anume te face să te simți bine și ce nu.

De asemenea, te ajută să-ți ajustezi tratamentul. O valoare prea mare sau prea mică, necesită anumite doze de insuline și, probabil, și alte medicamente. Pentru că uneori, creșterea sau scăderea nivelului de zahăr în sânge creează amețeli sau stări de confuzie, folosește un organizator medicamente pentru a-ți facilita accesul la tratament. Monitorizarea glicemiei te ajută să previi complicațiile. Fluctuațiile mari pot duce la complicații grave pe termen lung, cum ar fi afecțiuni ale nervilor, probleme renale, afecțiuni oculare, atac de cord și altele.

Ce factori influențează creșterea sau scăderea glicemiei?

Glicemia este influențată de numeroși factori, care diferă de la o persoană la alta. Principalul factor o reprezintă însă alimentația. În special carbohidrații, pentru că aceștia cresc glicemia. În esență, carbohidrații sunt molecule de zahăr, iar zahărul influențează nivelul glicemic. Exercițiile fizice ajută la scăderea glicemiei, dar activitățile prea intense fără o alimentație potrivită pot duce la hipoglicemie, adică o glicemie mult prea scăzută. Stresul poate determina organismul să elibereze hormoni care cresc nivelul de zahăr din sânge. La femei, hormonii implicați în ciclul menstrual pot influența glicemia.

Când să-ți măsori glicemia?

Pentru a obține cele mai bune valori, glicemia ar trebui măsurată în momentele cheie ale zilei. în general, medicii recomandă măsurarea glicemiei în următoarele situații:

  • înainte de mese – în acest fel vei observa cum se prezintă organismul tău înainte de a consuma anumite alimente;
  • după mese – verificarea la două ore după masă îți va arăta cum alimentele consumate îți afectează glicemia;
  • înainte de a merge la somn – pentru a te asigura că glicemia este în limite normale înainte de somn;
  • la trezire – un bun indicator al modului în care a evaluat glicemia peste noapte;
  • înainte și după practicarea exercițiilor fizice – pentru a vedea cum îți influențează exercițiile fizice nivelul de zahăr din sânge și a alege ce tip de antrenamente sunt cele mai potrivite pentru tine;
  • ori de câte ori te simți rău – când simți că amețești, te simți slăbit și nu ai putere, verifică glicemia.

Monitorizarea glicemiei acasă este o parte a procesului de gestionarea a diabetului. Atunci când înțelegi ce anume îți influențează creșterea sau scăderea nivelului de zahăr din sânge, poți acționa rapid pentru a normaliza valorile. Și desigur, evita pe viitor să faci activități sau să consumi alimente care nu-ți fac bine.