Lucrările de toamnă târzie: filtrarea vinului și pregătirea viței-de-vie pentru îngheț
Finalul toamnei este rezervat limpezirii licorii bahice cu ajutorul unui filtru vin, îmbutelierii acesteia și, desigur, pregătirii viței-de-vie pentru perioada de repaus vegetativ. Odată ce frunzele au căzut, este timpul să ne asigurăm că via beneficiază de o protecție optimă pentru a se menține roditoare și în anul următor.
Totodată, ca vinul obținut să ajungă la calitatea dorită, trebuie să treacă prin câteva procese esențiale: filtrarea și îmbutelierea. Aceste procese trebuie realizate cu ajutorul unor echipamente pentru vinificație de înaltă calitate. În acest fel, savoarea licorii bahice va fi conservată pentru o perioadă îndelungată.
Munca depusă în această fază este deja una foarte plăcută, în care vinificatorul vede rezultatul muncii a mai multor ani. Procesul fiind deja unul de finețe, utilajele folosite trebuie alese cu grijă.
Pregătirea și depozitarea vinului. Utilizăm un filtru vin?
După ce a trecut prin etapa de fermentare, vinul este pregătit de limpezire. Această etapă se poate realiza prin multiple procedee: de la pasteurizare și centrifugare (dacă dorim să savurăm un must gustos fără materiale chimice, la tratarea și limpezirea lichiorii cu ajutorul unui filtru vin cu plăci filtrante. În alegerea metodei potrivite, vom ține cont de cantitatea pe care o avem de prelucrat, dar și de volumul impurităților pe care trebuie să le filtrăm .
Specialiștii în vinificație le recomandă gospodarilor să opteze pentru tehnică modernă a limpezirii cu un filtru vin întrucât prezintă o întreagă serie de avantaje: este o metodă mai rapidă, curată, cantitatea de vin risipită este minimă, poate fi aplicată în cazul oricărui tip de vin, indiferent de soi/culoare, iar utilizarea unor plăci de filtrare de înaltă calitate asigură o stabilizare microbiologică a lichidului, prevenind dezvoltarea unor “boli” specifice.
După ce licoarea bahică a căpătat acel aspect clar, limpede, suntem gata de îmbuteliere. Specialiștii recomandă depozitarea vinului în butelii de sticlă. Acestea sunt igienice, rezistente la presiune și îi permit gospodarului să monitorizeze vizual starea vinul. Sticla trebuie, mai apoi, închisă ermetic cu un dop de plută. Acesta poate fi aplicat cu ajutorul unui dopuitor, astfel încât compresia să se realizeze uniform.
Depozitarea se face la o temperatură medie de 12-18º C , în poziție orizontală, astfel încât lichidul să atingă dopul.
Cum pregătim vița-de-vie?
După culesul strugurilor și căderea frunzelor, vița-de-vie trebuie și ea să treacă printr-o serie de etape destinate protejării plantei de îngheț și pregătirii pentru repausul vegetativ. Astfel, în această perioadă, sunt necesare lucrările de fertilizare și afânare a solului (cu un minitractor sau cu o motosăpătoare ) și de îngropare sau mușuroire a viței-de-vie.
Aerarea solului va permite o mai bună asimilarea a subtanțelor nutritive din fertilizator. În funcție de dimensiunea terenului culturii, specialiștii ne recomandă să utilizăm fie un minitractor, fie o motosăpătoare. Cea de-a doua va permite aerisirea solului și în locuri mai puțin accesibile pentru un utilaj de mari dimensiuni: de pildă, spațiul dintre doi butași plantati în rânduri mai înguste. După ce solul a fost aerat și fertilizat, butucii se acoperă total sau parțial cu pământ pentru a fi protejați de temperaturile negative. În cazul soiurilor rezistente la ger, va fi necesară și efectuarea unor tăieturi de rodire.
Iubitor de viticultură și vinificație? Haide la Bronto!
Bronto vine în sprijinul gospodarilor pasionați de viticultură și vinificație cu echipamente performante, cu caracteristici tehnice corect specificate, destinate lucrărilor de întreținere a viței-de-vie, a obținerii și prelucrării licorii bahice.
Fie că ești în căutarea unui filtru vin sau unui dopuitor performant, fie că ai nevoie de o motosăpătoare, portofoliul Bronto îți rezervă o gamă variată de alternative de cea mai bună calitate.
Toamna este aici! Ți-ai pregătit echipamentele necesare?
Articol redactat de: SEO365.ro