Informații utile despre lubrifierea cuplajelor
Cuplajele ocupă un rol esențial în transmiterea puterii din cadrul echipamentelor și a mașinăriilor industriale, întrucât acestea efectuează legătura dintre arborii coaxiali. Neregulile de la nivelul acestora pot rezulta în defecțiunea întregului echipament, motiv pentru care este extrem de important ca întreținerea lor să fie efectuată corespunzător.
Lubrifierea reprezintă una dintre etapele substanțiale pentru buna funcționare a aparaturii. Deși unele cuplaje nu au nevoie de lubrifiere, în cazurile în care este necesară, trebuie să se utilizeze un lubrifiant special conceput pentru acest tip de componentă. Descoperă, în rândurile de mai jos, informații utile cu privire la lubrifierea cuplajelor.
De ce este necesară lubrifierea cuplajelor?
Atunci când echipamentul industrial este în funcțiune, suprafețele metalice ale cuplajelor care sunt unse sunt blocate împreună și, teoretic, nu produc nici o mișcare între ele. Cu toate acestea, în realitate există întotdeauna o oarecare nealiniere care produce o mișcare ușoară între suprafețele împerecheate, situație în care este necesară lubrifierea pentru întârzierea apariției uzurii.
Care sunt tipurile de cuplaje care necesită lubrifiere?
Cele 3 tipuri de cuplaje care au și necesită lubrifiere sunt cele cu serpentină, lanț și roți dințate. Pentru toate cele 3 se utilizează același tip de lubrifiant. Important de reținut este faptul că produsul trebuie să fie special conceput pentru această componentă, așadar nu sunt potriviți lubrifianții multifuncționali.
Cuplajele elastice care folosesc elemente precum bucse sau discuri, care se rotesc odată cu arborii și absorb dezalinierea nu au nevoie de lubrifiere.
Sfaturi pentru lubrifierea cuplajelor
Lubrifierea cuplajelor trebuie făcută cu ajutorul unei compoziții cu o vâscozitate ridicată, pentru a rezista în condiții de centrifugare mare. Acesta este și motivul pentru care uleiurile de bază din lubrifianții multifuncționali nu sunt potriviți pentru această sarcină.
În plus, specialiștii recomandă utilizarea unei pompe și a unui furtun special dedicat lubrifierii cuplajelor, pentru a nu se amesteca ulterior cu alte tipuri de uleiuri sau grăsimi. Pomparea compoziției în cuplaj trebuie efectuată în condiții fără presiune, pentru a preveni suflarea etanșărilor.
Nu în ultimul rând, cuplajul nu trebuie umplut complet cu grăsime, ci mai degrabă trebuie respectate nivelurile de umplere dictate de producătorul cuplajului.
Întreținerea componentelor echipamentelor industriale contribuie semnificativ la prelungirea duratei de viață a aparaturii, dar și la eficiența și productivitatea acesteia. Nu uita să verifici periodic starea aparaturilor tale, cât și a pieselor lor – bucșe, cuplaje, motoreductoare și nu numai pentru a te asigura că totul funcționează așa cum trebuie.
Articol publicitar