Sanctuarul Libearty – mai mult decât o rezervație

de |

Sanctuarul Libearty – mai mult decât o rezervație

Cum ar fi să dăruiești un altfel de cadou? Un dar oferit din inimă, care nu are neapărat o formă fizică poate fi de cele mai multe ori mai apreciat față de unul obișnuit. Indiferent de locul în care ești, ai posibilitatea de a oferi cuiva drag sau chiar ție, un animal emblemă a munților noștri: un urs brun.

Foto: Nimic de arătat 

În localitatea apropiată de Brașov, Zărnești, se află sanctuarul urșilor salvați de către Asociația Milioane de Prieteni. Acesta poartă numele de Sanctuarul Libearty. Deși mulți dintre noi au auzit de el, puțini înțelegem importanța pe termen lung pe care o are acest loc cu adevărat însemnat.

Află în continuare de ce este necesar să ne implicăm activ în susținerea ONG-urilor care au luat deja măsuri de protecție a animalelor.

Liberty rezervație
Foto: Xplore-Romania.ro – Ghid de vacanta & Promovare turism
De ce e importantă Rezervația de Urși de la Zărnești

Confortul de care ne bucurăm în fiecare zi, de la dușul de dimineață cu apă curentă și până la dormitul într-un pat moale și comod în fiecare noapte, cauzează efecte pe care nu le vedem imediat. De aceea, pentru a avea tot ce vrem în fiecare zi se fac niște sacrificii.

Dacă ne poziționăm cu un pas mai în spate și privim în ansamblu o zi obișnuită din viața noastră, putem conștientiza că tot ce ne înconjoară afectează într-o oarecare măsură mediul de viață. Totodată este influențat habitatul animalelor din păduri, nivelul de poluare și de siguranță al locului în care trăim.

Industrializarea și ritmul alert în care s-au extins construcțiile din mediul urban, precum și vânatul și acțiunile de defrișare afectează în mod direct și viața urșilor din pădurile noastre. Ursul brun carpatin, specia de urși cunoscută la nivel mondial și apreciată în întreaga lume, este puternic afectată de acțiunile noastre.

Știai că numărătorile efectuate de asociațiile de protecție a animalelor nu se potrivesc cu cele ale vânătorilor? Din păcate sunt multe motive pentru care urșii noștri bruni ajung să fie din ce în ce mai puțini, dar și din ce în ce mai debusolați. Trebuie să se adapteze inclusiv condițiilor urbane de trai, de exemplu urșii care coboară din pădure în cartierul Răcădău, întrucât mediul lor de viață a fost afectat. Ei își caută refugiu din calea puștilor ce răsună în pădurile din ce în ce mai sărace în vegetație.

Liberty rezervație
Foto: Hello, Bușteni
Un ONG care reușește să salveze 

Toate aceste mențiuni fac referire la importanța pe care o are Rezervația de Urși Libearty de la Zărnești. Acest ONG reușește să salveze, să mențină în viață și ofere condiții de trai naturale urșilor care au nevoie de ajutor. Aici ne referim la urși care au fost captivi în cuști și spații foarte mici, privați de la libertate, abuzați și exploatați.

Cel mai important lucru pe care oamenii din spatele rezervației îl realizează este faptul că datorită lor, în contextul unui viitor mai puțin optimist, specia de urși bruni va continua să existe în ciuda acțiunilor de defrișare și a suprapopulării din mediile urbane.

Acum ai văzut ce mult contează că există o astfel de rezervație în orașul nostru! Sprijină eroismul acestei organizații non-profit, donează și fii implicat în orice acțiune de susținere a celor care mută munții din loc pentru scopul lor: salvarea urșilor, aplicarea tratamentelor în caz de nevoie, hrănirea zilnică a animalelor și oferirea unui mediu sigur și natural în care să trăiască.

Articol scris de Alexandra Budu