Județul Cluj, o destinație care impresionează prin peisaje

de |

Județul Cluj, o destinație care impresionează prin peisaje

Județul Cluj, cu o suprafață de aproximativ 6.700 kilometri pătrați, este situat în partea de Nord-Vest a României, în zona de contact a trei unități naturale: Munții Apuseni, Podișul Someșanului și Câmpia Transilvaniei. Păstrând moșteniri istorice proeminente și influențe specifice transilvănene, locurile de aici se disting prin diversitate și întindere, rămânând întipărite în memoria tuturor celor care le explorează.

Cu ce te atrage Clujul?

Clujul este printre cele mai active județe din sectorul cultural, fiind dotat cu un patrimoniu valoros, o reputație consacrată în educație și cultură, precum și cu instituții de prestigiu. Bogăția de monumente și locuri istorice, precum și moștenirea arhitecturală și tradițională, mai ales incluse în circuitul național, reprezintă o resursă turistică certă și permanentă.

În plus, județul Cluj beneficiază de un potențial turistic ridicat, reflectat într-o gamă largă de activități de agrement: drumeții, alpinism, tratamente balneare, sporturi de iarnă și de vară sau tabere de tineret. Toate aceste atracții ale Clujului îl califică drept o destinație ideală ce oferă multiple posibilități, atât de petrecere a timpului liber, cât și de dezvoltare a afacerilor în diverse domenii de activitate, chiar turism Cluj.

Călător în natură – ce poți face în Cluj?

Dacă ești un împătimit al naturii și iubești să petreci timp în aer liber, atunci știi bine că în apropierea lacurilor întâlnești mereu cele mai frumoase peisaje. Așa este și Valea Drăganului, care se află la limita a trei unităţi geografice: Munții Vlădeasa, munții Meseş şi depresiunea Huedin. Denumirea vine de la satul cu același nume, un sat pitoresc din comuna Poieni aflat la doar la 65 km de Cluj-Napoca. Aici, râul Drăgan străbate munții și depresiunea pentru ca apoi să se verse în Lacul Drăgan.

Acest lac este unul format datorită ridicării unui baraj de 120 m înălțime, cunoscut sub numele de barajul Drăgan. După construcția acestuia, zona a primit un farmec aparte, fiind deseori aleasă pentru escapadele din sfârșiturile de săptămână ale clujenilor și nu numai. Având cea mai mare deschidere din țară (442m), barajul Drăgan a ajuns rapid pe lista celor mai vizitate obiective turistice Cluj. Cetatea Bologa, Moara de apă și Vâltoarea Bologa sunt alte atracții turistice deosebite situate în apropiere de Valea Drăganului și de barajul Drăgan.

Trecând prin aceste zone nu știi ce este mai important, destinația sau călătoria în sine, deoarece peisajul de munte, natura și întregul drum ajung să te fascineze, indiferent de anotimp. Dacă ești un iubitor al naturii, în mod sigur te vei simți în largul tău și te vei încărca cu energie frecventând astfel de zone.

​​