Istoria IT outsourcing-ului

de |

Istoria IT outsourcing-ului

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că trăim într-o lume interconectată, de la o parte la cealaltă a globului. Companiile de software development au creat sisteme informatice care nu doar că ne-au simplificat munca și viața de zi cu zi, dar ne-au și pus la încercare, de cele mai multe ori, puterea de lucru în echipă și colaborare. Ceea ce nu trebuie să subestimăm niciodată este capacitatea omului de a se adapta la schimbare și de a adopta cele mai noi apariții din domeniul tehnologic.

Cu ceva timp în urmă, omenirea a ajuns la o concluzie esențială – colaborarea reprezintă una dintre condițiile vitale în eficientizarea muncii. Datorită acestui fapt, s-a dezvoltat colateral odată cu afacerile, o nouă industrie – cea a outsourcing-ului. Toate domeniile s-a dovedit de-a lungul timpului dependente în mare măsură de outsourcing, dar cu precădere unul dintre cele mai importante este domeniul IT. Așa a luat naștere domeniul IT outsourcing. În cele ce urmează vom face o introspectivă mai detaliată în ceea ce privește trecutul, prezentul și viitorul acestui domeniu.

Cum a început totul?

Industria IT și-a arătat înclinația spre outsourcing încă de la începutul anilor `70. La început, sarcinile transferate altor companii erau unele simple. Totuși, lucrurile au început să prindă contur în jurul anilor `80, printr-o celebră colaborare între Eastman Kodak și IBM, realizând astfel un pas uriaș în istoria IT outsourcing-ului. Compania IBM a preluat sarcini de mare importanță, realizând atât design-ul, cât și un centru de date, special conceput și adaptat nevoilor Kodak. Înregistrând creșteri semnificative ale afacerii, Kodak a decis să transfere din ce în ce mai multe sarcini companiilor partenere.

De-a lungul istoriei, multe companii au început să preia modelul de colaborare dintre Kodak și IBM, iar în anii `90, datorită expansiunii internetului, apare outsourcing-ul de tip offshore –colaborarea între țări aflate la distanță. Începutul secolului 21 a adus cu el o mare creștere a companiilor care ofereau servicii de tip IT outsourcing, atât offshore cât și nearshore, pe diverse grade de dificultate. De vreme ce această piață a prins dimensiuni considerabile, companiile aveau posibilitatea de a alege partenerul care se plia cel mai bine pe nevoile acestora.

Unde suntem azi?

Prin urmare, în ziua de azi s-a ajuns la transferul unor părți de mare anvergură din activitatea companiilor către companii de IT outsourcing. Piața de IT outsourcing a devenit una remarcabilă, de mari dimensiuni. Companiile din domeniul IT aleg acum să se focuseze pe activitatea principală, iar celelalte funcții, esențiale totuși pentru afacere, să fie externalizate. Este încântător faptul că nu vorbim despre IT outsourcing ca de o inovație a anilor `70, ci ca fiind inovație constantă, până în prezent. Fiind un domeniu în continuă schimbare și adaptare la nevoile companiilor, IT outsourcing-ul este mereu dedicat tehnologiilor de ultimă generație și a trend-urilor din software development.

Ce ne rezerva viitorul?

Legat de viitorul IT outsourcing, cred că este deja unul cert –mai ales, analizând rezultatele excepționale din trecut și până în prezent. Ne aflăm deja în era tehnologiei, a informației digitale și a inteligenței artificiale, drept urmare, din ce în ce mai multe domenii de activitate vor fi digitalizate. Deși digitalizarea pare un proces simplu la o primă vedere, aceasta are în spate echipe de software developeri experimentați care depun mult efort în realizarea acestor sarcini. Viitorul digitalizării și a industriei IT ține foarte mult de outsourcing, domeniu direct responsabil de evoluția rapidă și de mare calitate a sectorului tehnologic.

IT outsourcing cu AROBS

Noi, la AROBS, susținem potențialul incontestabil pe care IT oursourcing-ul îl deține, prin formarea unor echipe de experți în dezvoltarea software și prin concentrarea asupra celor mai bune soluții de business, adaptate nevoilor partenerilor. Activitatea noastră de IT outsourcing începe tocmai în anul 1998, la Cluj-Napoca, în România. Am pășit în această ramură într-o fază incipientă, acumulând până în prezent o vastă experiență și un portofoliu considerabil în ceea ce privește proiectele de software development, ajungând în topul companiilor din Europa Centrală și de Est. Deoarece credem în calitate și performanță, oferim mereu cele mai bune servicii pentru afacerea ta. Pentru a afla mai multe informații, accesați site-ul AROBS.


Comunicat de presă
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.