Importanța experienței utilizatorilor în Software Development

de |

Importanța experienței utilizatorilor în Software Development

Experiența utilizatorului sau UX este deosebit de importantă în contextul dezvoltării software. Experiența utilizatorului influențează nivelul de satisfacție al unei persoane atunci când utilizează o aplicație, având un impact semnificativ asupra succesului unei soluții software.

Experiența utilizatorului crește șansele de succes ale unei aplicații software

Principalul motiv pentru care experiența utilizatorului este atât de importantă în Software Development este dat de faptul că poate îmbunătăți modul de utilizare a unei aplicații software. Nivelul de „usability” se referă la ușurința cu care utilizatorii înțeleg și utilizează o aplicație. Cu cât o aplicație software este mai ușor de utilizat, cu atât utilizatorii au o experiență mai plăcută, mărind șansele de succes ale aplicației. 

Pentru majoritatea companiilor și afacerilor, crearea unei experiențe de calitate a utilizatorilor unei soluții software oferă multiple beneficii. În primul rând, se reduc costurile de instruire, deoarece utilizatorii vor învăța și vor utiliza aplicația mai rapid. De asemenea, cu o aplicație ușor de folosit, utilizatorii își vor îndeplini sarcinile mai eficient, ceea ce sporește productivitatea lor. 

Experiența utilizatorului – crește gradul de adoptare a unei aplicații software

Experiența utilizatorului este importantă pentru echipele de Software Services care creează aplicații pentru diverse categorii de activități. Când o aplicație software are un design UX eficient, utilizatorii sunt mai dornici să o utilizeze. Acest avantaj este foarte important pentru acele companii care încearcă să își determine utilizatorii să treacă la o nouă aplicație sau care doresc ca aplicația lor actuală să fie din ce în ce mai utilizată. 

În general, utilizatorii care sunt mulțumiți de o aplicație tind să o recomande și altor persoane, iar acesta este un element foarte important pentru acele companii care se bazează pe loialitatea clienților sau pe recomandări. Dincolo de gradul de mulțumire a clienților și de experiența pe care o au cu o aplicație software, un bun design UX poate susține dezvoltarea și extinderea unei afaceri, la calitatea îmbunătățită a soluțiilor și la reducerea costurilor asociate cu instruirea utilizatorilor. Companiile își pot atinge obiectivele mai eficient și mai rapid, ceea ce este deosebit de important pe piața competitivă din prezent.