5 greșeli comune care pot lăsa afacerea ta vulnerabilă în fața atacurilor cibernetice
Pierderile financiare cauzate de breșele de securitate ating miliarde de dolari anual, iar o singură breșă poate costa o companie medie până la 149.000 USD. În ciuda acestui risc, multe companii continuă să comită greșeli care le expun la pericole majore. Dacă nu dorești să-ți regăsești numele printre afacerile vulnerabile, iată cinci greșeli comune și cum le poți evita.
Mergi pe ideea „Mie nu mi se poate întâmpla”
Când activezi în mediul digital, automat poți deveni ținta unor atacuri cibernetice. Serviciile de Software Development sunt importante în transformarea digitală a companiilor, oferind soluții personalizate pentru industrii precum Automotive, Travel sau Aerospace. Totuși, aceste soluții trebuie protejate împotriva riscurilor cibernetice încă din etapa de proiectare. Cu cât afacerea pe care o conduci este mai mare, cu atât riscul devine și el mai mare. O greșeală des întâlnită printre cei care dețin o companie, este faptul că merg pe ideea că afacerea lor nu este o țintă pentru hackeri. În realitate, orice companie care stochează date sensibile sau folosește tehnologii digitale poate fi vulnerabilă în fața atacurilor cibernetice.
Nu deții o evidență clară a activelor IT
Tehnologia evoluează în fiecare zi, numărul dispozitivelor și aplicațiilor folosite crescând exponențial. Dacă nu deții o evidență clară a tuturor activelor tale IT, inclusiv hardware, software și date stocate, devine imposibil să identifici și să remediezi toate vulnerabilitățile. Lipsa de transparență lasă „uși deschise” pentru atacatori, care pot exploata lacunele din sistemul tău. Soluția? Specialiștii în Cybersecurity identifică și elimină vulnerabilitățile, prevenind breșele care ar putea afecta aplicațiile create.
Neglijezi aplicarea strictă a politicilor de securitate
Chiar și cele mai bine gândite politici de securitate sunt inutile dacă nu sunt aplicate corect. Pentru a te asigura că ești protejat, aceste politici trebuie respectate și monitorizate în mod constant – aici, o echipă de specialiști în securitate cibernetică este esențială pentru afacerea ta. Fără o implementare potrivită, măsurile de securitate devin doar niște documente fără valoare practică.
Subestimezi factorul uman
Angajații sunt adesea considerați cea mai slabă verigă în lanțul securității cibernetice. Fie din neglijență, fie din lipsa de cunoștințe, pot deveni victime ale atacurilor de tip phishing sau ale altor metode de înșelăciune. Poți reduce riscurile investind în educația angajaților pentru a-i ajuta să recunoască semnele unui atac cibernetic și încuraja raportarea promptă a incidentelor suspecte.
Amâni actualizările și a patch-urile de securitate
Dacă în compania ta există numeroase dispozitive și folosești aplicații complexe, asigură-te că le actualizezi la timp. De fel, multe afaceri ignoră importanța instalării patch-urilor de securitate. Această neglijență invită atacatorii cibernetici să îți atace compania. Un exemplu cunoscut este atacul ransomware WannaCry din 2017, care a afectat peste 300.000 de computere la nivel global. Problema? Deși vulnerabilitatea exploatată fusese deja remediată printr-un patch lansat cu două luni înainte de atac, multe companii nu au implementat la timp actualizarea.
Atacurile cibernetice sunt atât o problemă tehnologică, cât și una managerială. Astfel, este important să te asiguri că investești timp și resurse în prevenție pentru a-ți proteja datele, și implicit, viitorul afacerii tale. Acționează din timp și nu aștepta ca business-ul tău să devină ținta unui atac cibernetic.