Cum îngrijim gazonul în perioada toamnei?

de |

Cum îngrijim gazonul în perioada toamnei?

Un tractor tuns iarba dotat cu anexele potrivite, un aspirator frunze, un aerisitor, sau un scarificator de gazon sunt utilaje indispensabile din trusa oricărui gospodar care își dorește să se bucure de un gazon complet, frumos și sănătos o perioadă îndelungată.

Odată cu venirea anotimpului rece, parcela de iarbă are nevoie de o îngrijire atentă pentru a-și menține aspectul verde, proaspăt până la începutul sezonului de iarnă, precum și anul următor. Specialiștii în grădinărit ne recomandă să urmărim acești 5 pași esențiali pentru a menține gazonul într-o condiție excelentă chiar și în lunile răcoroase de toamnă:

Atenție la buruieni!

Primul pas necesar menținerii unui gazon sănătos este eliminarea plantelor dăunătoare fie manual, fie prin utilizarea unui erbicid adecvat. Dacă nu sunt îndepărtate, acestea grăbesc procesul de uscare al ierbii. După orice erbicidare, se recomandă aplicarea de fertilizatori și chiar reînsămânțarea pentru a umple golurile rămase în gazon.

Aerează gazonul 

Dotat cu o anexă potrivită pentru aerare, un tractor tuns iarba devine un aliat în îngrijirea corectă a gazonului, indiferent de sezon.

În funcție de dimensiunea parcelei, se poate opta pentru echipamente diferite: Un tractor tuns iarba este util atunci când vorbim de o parcelă întinsă de gazon pentru că accelerează și simplifică procesul. Pentru porțiunile mai mici, se poate folosi, de asemenea, un aerisitor electric sau pe benzină.

De ce este nevoie de aerare în perioada toamnei? Ca verdeața gazonului să se mențină pentru o perioadă îndelungată, trebuie să ne asigurăm că solul este bine oxigenat.  Prin aerarea cu un aerisitor de gazon, rădăcinile tinere se pot dezvolta, iar fertilizatorul/ îngrășământul poate fi mai bine absorbit, pătrunzând mai ușor în sol și hrănind rădăcina firelor de iarbă.

Nu neglija tunsul!

Venirea toamnei nu presupune neglijarea utilizării unui tractor tuns iarba. Deși procedura va fi repetată mult mai rar, este important să menținem lungimea firului de iarbă între 5 și 6.5 cm pentru a-l pregăti de venirea primei ninsori. O dimensiune necorespunzătoare poate periclita iremediabil starea gazonului.

Elimină covorul ruginiu cu un aspirator frunze!

Un aspirator frunze este un dispozitiv esențial în orice gospodărie în anotimpul tomnatic. Atunci când vorbim despre gazon, frunzele sunt un adevărat pericol. Acestea împiedică razele soarelui să ajungă la firele de iarbă, iar, în perioadele ploioase, mențin un nivel ridicat de umiditate la nivelul solului. 

Soluția? Îndepărtează covorul ruginiu cu un aspirator frunze! Acesta poate reprezenta un adevărat ajutor în întreaga gospodărie pentru a menține acel aspect îngrijit al curții și al grădinii.

Scarificarea, cheia spre un gazon sănătos

Resturile vegetale, firele de iarbă uscată sau mușchii în exces pot reprezenta o amenințare pentru sănătatea gazonului nostru. Cu ajutorul unui scarificator, acestea sunt înlăturate, iar apa și aerul pot ajunge mai ușor în sol. Scarificarea se repetă de două ori pe an (primăvara și toamna), după aerarea gazonului. Se poate utiliza, în acest sens, un scarificator manual, unul electric sau se poate achiziționa o anexă specială pentru tractorașul de tuns gazon.

Ai nevoie de un scarificator, tractor tuns iarba sau de un aspirator frunze pentru întreținerea gazonului?

BRONTO este magazinul online de care ai nevoie! Aici găsești o selecție variată de unelte și utilaje indispensabile oricărui pasionat de grădinărit, renumite la nivel internațional pentru calitatea și performanța lor! Sezonul de toamnă este perfect pentru noile investiții!

Articol redactat de: SEO365.ro