Femeile în tehnologie – statistici și efectele pandemiei asupra pieței muncii

de |

Femeile în tehnologie – statistici și efectele pandemiei asupra pieței muncii

Ziua Internațională a Femeii poartă o încărcătură istorică importantă. Totodată, oferă în fiecare an un prilej bun de a dezbate poziționarea femeilor în structurile societății și măsurarea progresului în ceea ce privește egalitatea de șanse între sexe. În ultimii ani s-au făcut pași împortanți și numărul de femei pe piața muncii și organizații a crescut. Un exemplu ar fi procentul de femei care lucrează în Cybersecurity care a crescut cu 5% în ultimii doi ani, atingând pragul de 25% în 2021, după cum precizează cubersecurityventures.com. În sectorul tehnologic și al software development-ului echipele mixte lucrează mult mai eficient, îmbinând cu succes hard skills cu soft skills. Din păcate, unele studii recente arată că industria IT outsourcing-ului și femeile care activează în tehnologie au fost impactate din mai multe puncte de vedere de pandemia mondială.

De ce sărbătorim 8 Martie

Prima acțiune pentru obținerea mai multor drepturi pentru femei, a fost în 1908 când 15 000 de femei au marșat pe străzile New York-ului solicitând un program de lucru mai redus, remunerații mai bune și dreptul de vot. Un an mai târziu, Partidul Socialist al Americii declara prima Zi Națională a Femeii.

Ulterior, Clara Zetkin, activistă în cea ce privește drepturile femeilor a sugerat crearea unei zile internaționale. Și-a susținut ideea la Conferința Femeilor Muncitoare din Copenhaga în 1910 și toate cele 100 de femei participante din 17 țări au fost de acord în unanimitate. Totul a devenit și mai oficial în 1975 când Națiunile Unite au început să sărbătorească ziua. Azi sărbătorim rolul femeilor în societate, politică și economie, în onoarea eforturilor colective semnificative depuse de generații de femei de-a lungul anilor.

Statistici încurajatoare

În zilele noastre, cel puțin în țările dezvoltate, femeile se bucură de egalitate de șanse din mai multe aspecte, chiar dacă gender gap-ul încă nu a fost acoperit în totalitate în majoritatea domeniilor de activitate. Conform statista.com, în țări precum Marea Britanie, Australia, Suedia, Spania, Germania, Statele Unite, Italia, Franța și India, în sectorul tehnologic, femeile reprezintă un procent de 43-48% din totalul forței de muncă, chiar dacă la nivel individual procentele sunt mai mici. România ocupă un loc onorabil în Europa în ceea ce privește numărul de femei care activează în domeniul IT– conform unui studiu Eurostat, în 2021 era pe locul trei cu un procent de 26%. De asemenea un raport realizat de compania Kaspersky pe parcursul anilor 2018-2020 arată că 57% din femeile intervievate văd un progres în organizațiile din care fac parte în ceea ce privește egalitatea de gen.

Efectele pandemiei

Pandemia a avut un impact mai mare asupra femeilor odată cu instalarea work from home. Deși părerile vizavi de efectele pozitive și negative au fost împărțite. Pe de-o parte, conform raportului celor de la Kaspersky, 48% dintre ele au susținut că jonglarea atribuțiilor casnice cu cele de serviciu a crescut gradul de stres ducând la un dezechilibru muncă – viață personală. De asemenea 6 din 10 femei au preluat aproape în totalitate responsabilitatea gospodăriei. Iar pe de altă parte, 46% dintre respondentele studiului au afirmat că munca de acasă a fost benefică egalității de gen, simțind mai multă autonomie pe plan profesional.

În AROBS Group, companie cu capital românesc, procentul femeilor este de 43,26%, acestea ocupând o varietate de roluri – de la poziții tehnice pe proiecte dedicate industriilor Automotive, Travel, Enterprise Solutions, Fintech, Cybersecurity și multe altele, la roluri importante de suport în departamentele Financiar, Comunicare sau Resurse Umane. Totodată, compania de sofware development încurajează femeile să aplice pentru diverse roluri deschise – de la oportunități de internship la joburi full-time.


Articol publicitar
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.