Dorința de a ajunge în spațiu a omenirii a accelerat dezvoltarea tehnologica în arii neașteptate. Companiile de software development au facilitat comunicarea dintre bazele spațiale de pe Terra și cele din spațiu. Tehnologiile care erau folosite în spațiul cosmic sunt tot mai întâlnite în viața de zi cu zi pe Pământ. Totuși, dezvoltarea nu s-a oprit doar la comunicare spațiu-pământ. Eforturile diferitelor organizații aerospațiale alături de companiile cu expertiză în inginerie software au facilitat îndeplinirea dorinței de a atinge zone neexplorate din univers, dar și la atingerea ariilor neexplorate de pe Pământ. Orice dorință ambițioasă necesită unelte inovative, iar răspunsurile la aceste probleme ajung să creeze reacții pozitive în lanț.
Infraroșul a fost folosit la început pentru a cartografia stelele îndepărtate; acum, îl folosim pentru vederea pe timp de noapte, imagini termice și senzori de căldură care ar putea combate izbucnirea incendiilor.
Multe destinații ar fi greu de identificat fără utilizarea GPS-ului. Global Positioning System (GPS) este o metodă de localizare ce este folosită de sateliți care orbitează în jurul planetei și care transmit date diverse dar și locația exactă. Chiar daca primele încercări ale dezvoltării acestui sistem au început ca un ghidaj pentru automobiliști, GPS-ul pe care îl utilizăm astăzi a venit ca soluție pentru lansarea unei nave spațiale.
Multe dintre misiunile ESA se concentrează pe viața de pe Pământ. Acestea vizează diverse proiecte care s-au concentrat pe tehnologii precum: telecomunicații, măsurători de gheață polară, climă, cartografierea gravitației Pământului, analiza câmpurilor magnetice și eoliene, etc.
Ce a dezvăluit ESA din adâncurile spațiului
Misiunea de a ajunge pe Mercur se preconizează că se va realiza în 2025 prin intermediul BepiColombo. Chiar dacă o călătorie atât de îndepărtată pare că nu va stabili o conexiune cu Terra, descoperirile care vor fi făcute, cu siguranță vor contribui la o înțelegere mai bună a celui mai misterios element al spațiului, și anume materia întunecată. Misiunea lui Euclid presupune studierea materiei întunecate, scopul fiind observarea modului în care Universul s-a extins. Acest lucru ar duce la o vastă înțelegere a istoriei universului și a regulilor sale.