Ce presupune evaluarea vulnerabilităților de securitate din sistemele afacerii tale?

de |

Ce presupune evaluarea vulnerabilităților de securitate din sistemele afacerii tale?

Datele și informațiile sunt cele mai valoroase active pentru o afacere. Și ca orice bun de valoare, acestea trebuie protejate. Securitatea cibernetică este o necesitate dovedită pentru toate afacerile, indiferent de dimensiune. Pentru a menține o protecție adecvată împotriva amenințărilor cibernetice, evaluarea vulnerabilităților de securitate este un pas important. Ce înseamnă mai exact și cum îți poate ajuta afacerea, află în continuare.

Ce presupune evaluarea vulnerabilităților de securitate?

Evaluarea vulnerabilităților este un proces sistematic destinat identificării și evaluării riscurilor din sistemele IT. Acest proces poate include teste automate și manuale pentru ca specialiștii să descopere punctele slabe care ar putea fi exploatate de atacatori. Scopul principal este acela de a detecta problemele înainte ca acestea să fie folosite în scopuri malițioase. Fie că vorbim despre Software Development sau despre infrastructura existentă într-o companie, identificarea și remedierea vulnerabilităților sunt vitale pentru prevenirea breșelor de securitate. Această evaluare contribuie la protejarea aplicațiilor și sistemelor critice, fiind o parte integrantă a posturii de securitate a unei organizații.

Cum funcționează evaluarea vulnerabilităților de securitate?

Potrivit unui raport al Cybersecurity Ventures, în fiecare an, atacurile cibernetice costă afacerile globale peste 6 trilioane de dolari. Mai mult, se preconizează că în 2025 suma va ajunge la 10,5 trilioane de dolari. Din acest motiv, evaluarea vulnerabilităților de securitate de către specialiști în Cybersecurity devine o prioritate absolută. Procesul implică mai multe etape, de la identificare, până la remedierea riscurilor găsite.

Identificarea vulnerabilităților este primul pas, unde se creează o listă cu posibilele slăbiciuni din sistem. Se utilizează atât scanări automate, cât și evaluări manuale pentru a aduna informații. De exemplu, software-ul de evaluare a vulnerabilităților poate detecta erori de configurare sau versiuni învechite ale aplicațiilor care sunt susceptibile să fie compromise în cazul unui atac cibernetic.

După ce vulnerabilitățile sunt identificate, urmează analiza acestora. În această etapă se determină cauza principală a fiecărei slăbiciuni și impactul său potențial. De exemplu, dacă o aplicație folosește o versiune învechită a unei biblioteci, analiza va dezvălui că actualizarea acestei biblioteci este necesară pentru prevenirea posibilelor atacuri.

Următoarea fază este evaluarea riscurilor. În acest pas, vulnerabilitățile sunt clasificate pe baza severității și a impactului potențial asupra afacerii tale. Sunt luați în considerare factori precum tipul de sistem afectat, datele aflate în pericol și funcțiile critice ale afacerii. Pentru a exemplifica, o vulnerabilitate într-un sistem de procesare al plăților ar putea avea un impact mai mare comparativ cu o problemă apărută într-un sistem intern de raportare.

Ultimul pas constă în remedierea eficientă a riscurilor identificate. Mai precis, acest proces implică aplicarea soluțiilor pentru corectarea problemelor găsite. Vulnerabilitățile pot fi gestionate prin actualizarea softurilor utilizate în cadrul companiei, modificarea configurațiilor sau implementarea unor măsuri de securitate suplimentare. Instalarea unui patch de securitate pentru o aplicație vulnerabilă sau schimbarea setărilor de acces pentru a preveni accesul neautorizat, sunt măsuri de remediere comune.

De ce este atât de important procesul de evaluare al vulnerabilităților de securitate?

Potrivit raportului Software Vulnerability Snapshot, efectuat de cercetătorii Synopsys Cybersecurity Research Center (CyRC) și consultanții Synopsys Security Testing Services, vulnerabilitățile sunt legate de scurgerile de informații, configurații greșite sau protecție insuficientă a layer-ului de transport. Astfel, printr-o evaluare, vei identifica lacunele de securitate, vei prioritiza remedierea, având o imagine clară asupra eficienței măsurilor implementate și îmbunătățind continuu securitatea.

Pentru a implementa măsuri puternice de securitate și implicit, să ai o afacere protejată împotriva atacurilor din exterior, este necesar să evaluezi vulnerabilitățile de securitate. Identificând și remediind punctele slabe din sistemele IT, poți preveni atacurile cibernetice și proteja datele importante pentru afacerea ta. În plus, îți menții o reputație de încredere și te conformezi reglementărilor de securitate.