Cureaua de transmisie – o scurtă istorie

de |

Scurtă istorie despre curele de transmisie

Asemenea multor aspecte prezente în viețile noastre, originea și istoria curelelor de transmisie se pierd din ce în ce mai tare odată cu trecerea timpului. Primele mențiuni cu privire la o curea mecanică atașată la o mașinărie de tip scripete au fost găsite într-un text chinezesc datat în anul 15 î.e.n. Textul este o descriere despre cum obișnuiau civilizațiile chinezești să înfășoare fibrele de mătase.

O mie de ani mai târziu, tot în China, este datată oficial prima roată mecanizată care funcționa cu ajutorul unei curele de transmisie. În rândurile care urmează, află modul în care această tehnologie a evoluat de-a lungul timpului și cum își găsește locul în viețile societății moderne.

Simplă și eficientă

În zilele de astăzi, se folosesc curele de transmisie pentru o mare varietate de activități. Încă din secolele XIX și XX, acestea sunt folosite în procesele de fabricație, în industria minieră, agricolă și nu numai. Au evoluat odată cu restul tehnologiei, iar astăzi avem la dispoziție aparaturi performante și computerizate bazate pe acest tip de curele.

Această metodă de transmisie este preferată datorită modului lin de funcționare, prin care împiedică orice tip de bruiaj al aparaturii. Totodată, aceasta are și rol de protecție pentru motor și pentru rulmenti SKF.

Multiple aplicabilități

Curelele de transmisie se regăsesc în foarte multe industrii din zilele noastre. Acestea continuă să aibă un rol important în funcționarea mașinăriilor de astăzi, însă sunt mai puțin vizibile (fiind acoperite de carcasele mașinăriilor). Aplicabilitatea acestei tehnologii este ilustrată în exemplele de mai jos.

Industria manufacturieră

Curelele de transmisie destinate mașinăriilor de perforare, presă ș.a.m.d. au o sarcină destul de dificilă, deoarece acestea transmit o încărcătură foarte mare. Acestea trebuie să aibă o capacitate optimă de absorbție a șocurilor cauzate de suprasolicitare, pentru a proteja elementele precum motor, rulmenti SKF etc.

Industria poștală

Pentru a sorta cu eficiență maximă un număr foarte mare de scrisori (aproximativ 70.000/oră) curelele de transmisie sunt esențiale atât pentru o bună precizie, cât și pentru a minimiza costul energiei consumate. În această industrie, calitatea componentelor aparaturii (rulmenți SKF, cureaua în sine etc) reprezintă un factor foarte important pentru asigurarea calității și pentru ca mașinăria să nu cedeze în cele mai neprielnice momente.

Manipularea materialelor

În centrele de distribuție și sortare a coletelor se folosesc curele de transmisie pentru a asigura cele mai mici costuri și cel mai mic consum de energie. Performanța curelei este vitală pentru randamentul mașinăriei, dar și pentru ca pachetele și coletele să poată fi livrate la timp către destinatari.


Articol publicitar