Cum să previi hernia de disc: factori care pot provoca apariția acesteia

de |

Cum să previi hernia de disc: factori care pot provoca apariția acesteia

O hernie de disc este o afecțiune comună a coloanei vertebrale care poate provoca disconfort și durere semnificativă. Cu toate acestea, există măsuri pe care le puteți lua pentru a preveni apariția acesteia și pentru a vă menține sănătatea coloanei. 

În acest articol, vom explora ce anume este hernia de disc, care sunt factorii care o cauzează și cum pot fi aceștia evitați.

Ce reprezintă o hernie de disc?

Hernia de disc este o afecțiune a coloanei cauzată de schimbarea poziției sau deformarea unui disc intervertebral. Acest lucru poate duce la presiune asupra rădăcinilor nervoase sau a măduvei spinării, cauzând simptome precum dureri de spate, amorțeală sau slăbiciune în membrele inferioare.

Factori care pot cauza o hernie de disc

Îmbătrânirea: Factorul de risc cel mai comun pentru hernia de disc este îmbătrânirea. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, discurile intervertebrale devin mai puțin elastice și mai susceptibile la deteriorare. Deși nu putem opri procesul de îmbătrânire, putem să avem grijă de coloana vertebrală prin menținerea unui stil de viață sănătos.

Stilul de viață sedentar: Stilul de viață sedentar poate crește riscul de hernie de disc. Activitatea fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga, poate întări mușchii de sprijin ai coloanei vertebrale și poate reduce presiunea asupra discurilor.

Ridicarea incorectă a încărcăturilor grele: Ridicarea obiectelor grele incorect poate pune presiune excesivă asupra discurilor vertebrale. Pentru a preveni hernia de disc, întotdeauna îndoiți genunchii și mențineți obiectul aproape de corp când ridicați.

Greutatea în exces: Excesul de greutate poate crește stresul asupra coloanei vertebrale lombare, crescând astfel riscul de hernie de disc. Menținerea unei greutăți sănătoase prin dietă și exerciții poate ajuta la reducerea acestui factor de risc.

Suprasolicitarea: Evitați activitățile care implică mișcări repetitive și supraîncărcarea coloanei vertebrale, mai ales dacă aveți deja o predispoziție la probleme ale discurilor intervertebrale.

Așadar, hernia de disc poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin evitarea factorilor de risc. Menținerea unei greutăți sănătoase, exercițiile regulate și practicarea tehnicilor corecte de ridicare a obiectelor pot contribui semnificativ la sănătatea coloanei vertebrale și la prevenirea herniei de disc. Dacă experimentați simptome de hernie de disc, este important să apelați la ajutorul unui medic specialist în neurochirurgie pentru depistarea la timp a eventualelor probleme apărute la nivel de coloană vertebrală.