Tot mai multă lume face cumpărături online datorită confortului pe care îl oferă e-Commerce-ul. Comenzile pot să fie realizate de oriunde s-ar afla utilizatorii care navighează pe internet, produsele pot fi vizualizate rapid și filtrate după categorii, iar plățile se realizează online, fără grija rambursului la livrare. Deși evoluția comerțului online e avantajoasă, există și pericole pe care specialiștii în software development le conștientizează, motiv pentru care aceștia dezvoltă constant soluții software care să asigure securitatea datelor în mediul online.
Fraudele pot aduce pagube majore pentru companiile care dețin un magazin online, dar afectează și clienții care aleg acest mijloc pentru a-și face cumpărăturile. Conform datelor furnizate de Statista, 78.8% dintre persoanele care au fost victimele unei fraude în timpul cumpărăturilor online au pierdut sume considerabile de bani în anul 2020.
Pagubele generate de fraudele online aduc pierderi pe niveluri multiple pentru companii. Printre acestea se regăsesc pierderile de date, pagubele financiare și inclusiv scăderea încrederii pe care o au clienții în cumpărăturile online. De aceea, este foarte importantă implementarea soluțiilor de cybersecurity în e-Commerce, astfel încât compania ta să nu aibă de suferit.
Ce presupun fraudele în e-Commerce și cum pot fi recunoscute acestea?
Fraudele legate de comerțul online se referă la faptele ilicite desfășurate în timpul unei tranzacții desfășurate online, fiind țintite asupra firmelor sau clienților. Cel mai adesea, cel care se află în spatele fraudei are ca scop final beneficiile financiare, dar se pot produce și pierderi de date. Cele mai mari prejudicii se înregistrează în cazul companiilor, de aceea e bine să fii atent la unele detalii care sugerează că magazinul tău online s-ar putea afla la un pas de a fi fraudat.
Conform Big Commerce, există anumite elemente care pot indica o potențială amenințare pentru magazinele online. Una dintre cele mai comune se referă la datele inconsistente furnizate de cumpărător: locații multiple de livrare, adrese de mail diferite de pe același IP, folosirea mai multor carduri de credit într-o perioadă scurtă. De asemenea, comenzile plasate din locații neobișnuite pot să ridice un semn de întrebare mai ales dacă se realizează un număr mare de cumpărături.
Măsuri de securitate care nu trebuie să lipsească din magazinul tău online
Protocoalele HTTPS – sunt elemente care securizează informația transmisă între un browser și un website prin criptarea datelor. Astfel se protejează furtul de informații și garantează faptul că tranzacțiile sunt făcute de persoane de încredere.
Certificate SSL – acestea garantează criptarea conexiunii dintre utilizator și site. Acestea sunt importante pentru a securiza informația când vine vorba de un magazin online, deoarece acesta colectează date personale care pot fi o țintă atractivă pentru hackeri.
Payment Gateway – este mecanismul prin care se realizează transferul dintre contul bancar al unui cumpărător și cel al unui vânzător. Există numeroși furnizori care oferă astfel de servicii, iar când îi alegi trebuie să fii atent dacă oferă servicii în țara unde activezi, dacă informațiile colectate sunt criptate și dacă se integrează rapid cu website-ul tău.
Lista de îmbunătățiri în zona de securitate a magazinului tău online nu se încheie aici, existând metode complexe care contribuie la securitatea interacțiunii online dintre companie și clienți. Este foarte important să te informezi asupra soluțiilor care se potrivesc afacerii tale și să colaborezi cu specialiști din domeniu pentru a evita eventualele prejudicii și a oferi servicii de calitate, indiferent de provocările întâlnite pe parcurs.
Articol publicitar
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.