Cum pregătim o alee pentru pavat?

de |

Montarea pavelelor din cărămidă nu este o sarcină atât de dificilă precum pare. Indiferent de cât de mare este aleea pe care doriți să o pavați, puteți face acest lucru pe cont propriu, atât timp cât dețineți echipamentele necesare și cunoașteți fiecare pas în parte.

Aleile pavate sunt foarte atrăgătoare și, în afară de aspectul lor tradițional atât de plăcut, sunt și ușor de întreținut.

Materiale și echipamente necesare pentru montarea pavelelor din cărămidă

Materialul de bază va juca un rol cheie, unele dintre cele mai populare opțiuni incluzând nisipul grosier, nisipul de beton, pietrișul și calcarul zdrobit. De asemenea, există două opțiuni principale când vine vorba de tipul de pavele, și anume pavele din cărămidă din beton sau pavele din lut, fiecare cu caracteristicile proprii. În funcție de amploarea proiectului, veți mai avea nevoie de unele utilaje cu motor Honda, dar și de lopată, dispozitiv de tăiere, roabă, ciocan, margine dreaptă și, desigur, un compactor.

Planificarea aleii și excavarea

Dacă aveți toate materialele și echipamentele la îndemână, puteți începe să planificați aleea. Ca orice alt proiect, necesită măsurători exacte. Nu încercați să vă extindeți aleile până la marginea terenului, deoarece întotdeauna este nevoie de puțin spațiu suplimentar pe laterale și nici nu doriți să vă extindeți chiar până în curtea vecinului. Dacă dețineți măsurătorile exacte, ar trebui să știți unde va începe și unde se va termina aleea pavată. Marcați zona cu stâlpi și o măsurătoare cu bandă, astfel încât să arate ca un șantier de construcție. Este indicat să cumpărați sau să închiriați echipamente electrice precum o placa compactoare, deoarece vor ușura foarte mult tot procesul.

Pentru realizarea aleii, îndepărtați cel puțin 12-24 cm de teren, iar pentru căile de acces, excavați și mai adânc, deoarece traficul va fi mai intens. De asemenea, îndepărtați tot solul din jurul sitului. Baza este probabil cea mai vitală parte a acestui proiect. Materialele de bază bune sporesc longevitatea și împiedică creșterea buruienilor. Adăugați material de bază în jurul sitului, asigurându-vă că acoperiți fiecare centimetru. Apoi, compactați-l în pământ folosind placa compactoare sau lopata. După ce l-ați compactat, adăugați mai mult pietriș și repetați aceeași procedură. Continuați să faceți acest lucru până când aleea atinge înălțimea ideală, urmând apoi să nivelați materialul de bază și să montați pavelele. În mod ideal, aleea sau căile de acces ar trebui să fie cât mai depărtate de casă, deoarece asta va ajuta la un bun drenaj.


Articol publicitar