Cum poți trata hernia de disc și spondilolisteza?

de |

Cum poți trata hernia de disc și spondilolisteza?

O hernie intervertebrală (de disc) este o afecțiune care poate apărea din cauza unei leziuni sau a unei solicitări puternice asupra coloanei vertebrale. Cum anume se întâmplă acest lucru? Durerile de spate sunt un „prieten bun” al persoanelor care au un stil de viață sedentar.

Ce este o hernie de disc?

Discurile intervertebrale reduc presiunea dintre vertebre. O hernie de disc este cauzată de deteriorarea formațiunilor vertebrale și compresia nervilor spinali. Motivul este inelul fibros rupt: în mod normal, acesta înconjoară discul și distribuie presiunea în mod egal. Dacă se fracturează pe o parte, nucleul discului intervertebral iese în afară.

Când apare durerea?

Durerea apare atunci când rădăcinile nervoase din jurul vertebrelor sunt ciupite. Și, din cauza conexiunii fibrelor nervoase cu măduva spinării, durerea nu se concentrează în zona lezată a spatelui, ci se poate extinde la braț sau la picior.

Care sunt cauzele herniei de disc?

Degenerarea discurilor intervertebrale, ca multe alte boli ale coloanei vertebrale, este cauzată de poziționarea nefirească a scheletului. Coloana vertebrală lombosacrală este deosebit de predispusă la acest proces de degenerare, deoarece este supusă unei presiuni uriașe în sus din partea corpului uman.

Desigur, dacă ești fericitul posesor al unei sănătăți excelente și al unui fizic atletic, precum și dacă duci un stil de viață activ, nu ai de ce să te temi. Dar dacă ai o afecțiune preexistentă a coloanei vertebrale, mușchi slabi ai spatelui sau o accidentare recentă, posibilitatea viitoare a unei hernii de disc este foarte mare.

În plus, greutatea excesivă contribuie la ruperea inelelor fibroase. Vertebrele sunt deja supuse unei presiuni uriașe și, dacă sunt supraponderale, s-ar putea să nu poată rezista la o sarcină mare. Dezvoltarea herniei este influențată și de factori precum scăderea rezistenței corpului din cauza vârstei înaintate, a bolilor autoimune și a metabolismului afectat. Toate acestea afectează rezistența cartilajului și a oaselor din coloana vertebrală.

Ce este spondilolisteza?

Spondilolisteza este deplasarea vertebrei superioare în raport cu vertebra inferioară. Este cauzată de anomalii congenitale, leziuni, tumori, modificări degenerative la nivelul coloanei vertebrale sau spondiloliză. Spondilolisteza se manifestă prin limitarea mobilității zonei afectate și dureri în partea inferioară a spatelui. Simptomele neurologice pot fi observate dacă canalul spinal este îngustat și rădăcinile nervoase sunt comprimate.

Tratamentul spondilolistezei

Inițial, se folosesc metode de tratament non-invazive. Tratamentul nonchirurgical include medicație, odihnă, exerciții la domiciliu, kinetoterapie, hidroterapie în gestionarea durerii. Chirurgia este indicată în urma epuizării tratamentelor nonchirurgicale sau când gradul de compresie nervoasă este sever.

În cazul în care discul este distrus și colapsat, acesta trebuie înlocuit printr-o intervenție de fuziune endoscopica a coloanei vertebrale. Aceasta tehnică poate preveni o instabilitate a coloanei în viitor sau agravarea mișcării discurilor post-operatorii.

Astfel, atât hernia de disc cât și spondilolisteza pot fi tratate cu succes, atât cu tratament non-invaziv, cât și prin intervenții scurte cu incizii minime.