Crosul 15 noiembrie. Semnificația și importanța istorică a zilei de 15 noiembrie 1987

de |

Crosul 15 noiembrie. Semnificația și importanța istorică a zilei de 15 noiembrie 1987

Ai participat până acum la cursa anuală de cros „15 noiembrie 1987”?

Suntem obișnuiți ca în fiecare an, în jurul datei de 15 noiembrie, să vedem un număr impresionant de alergători pe străzile orașului. Acest lucru se întâmplă deja de 30 de ani, deci îl putem considera tradiție. Dacă nu știai deja semnificația crosului și ce stă la baza susținerii lui anuale, află în continuare mai multe informații interesante legate de data 15 noiembrie 1987.

Ce s-a întâmplat în data de 15 noiembrie 1987?

Una dintre cele mai importante uzine brașovene era uzina denumită „Întreprinderea de Autocamioane Steagul Roşu Braşov”, astăzi fiind cunoscută sub numele de Parc industrial Roman. Mulți dintre brașoveni au rude care au lucrat aici sau cunosc persoane care făceau parte din echipa de muncitori de la uzina Steagul. Menționăm acest lucru deoarece în perioada comunistă, aici lucrau zi și noapte, în schimburi diferite, nu mai puțin de 22.000 de oameni. Astăzi, numărul de angajați de la uzina Roman este în jur de 500.

În duminica zilei de 15 noiembrie 1987 a avut loc revolta muncitorilor din cadrul uzinei. Motivele care au stat la baza organizării acestei răzvrătiri sunt specifice perioadei în care se trăia sub comunism, alimentate de o diminuare nejustificată a salariului. Greva a început cu aproximativ 400 de muncitori curajoși care au reușit să iasă din cadrul uzinei și să mărșăluiască pe străzile Brașovului, atrăgând din ce în ce mai mulți oameni alături de ei în coloană. Au ajuns în fața prefecturii unde au scandat lozinci și și-au exprimat nemulțumirile legate de regimul sub care se trăia în acea perioadă.

În semn de respect și de păstrare a acestei acțiuni eroice a brașovenilor în memorie, anual se susține crosul „15 noiembrie 1987”. Iată cum se va desfășura evenimentul dedicat curajului, mobilității și ambiției, din acest an.

Crosul 15 noiembrie 1987, ediția 2018

Începând cu acest an, această competiție de alergare devine unul dintre cele trei trasee omologate IAAF (International Association of Athletics Federations) din România. Crosul a primit Certificatul Oficial de Măsurare Internațională, valabil 4 ani.

Recunoscut deja pe plan internațional, participanții la cros sunt atât atleți de performanță cât și alergători amatori. De aceea, organizatorii s-au gândit la toate categoriile, astfel încă te mai poți înscrie la cursa care ți se potrivește. Ai de ales între: cursa întreagă de 5 kilometri, traseul pentru familii sau poți să îți înscrii copilul la cursa de 800 de metri, cursă dedicată celor mici.

Tot din acest an, este bine să știi că traseul întreg s-a modificat, astfel încât alergătorii să poată stabili noi recorduri pentru distanța de 5 kilometri, pe drum drept. În acest sens, află că startul se va da chiar de unde a început revolta împotriva regimului comunist, adică din fața Secției 440 din cadrul uzinei și va continua pe principalele bulevarde, până la linia de finish din fața Prefecturii.

Competiția din acest an va avea loc în data de 11 noiembrie iar înscrierile se fac până joi, 8 noiembrie » AICI.

Dacă te-ai hotărât să iei parte la evenimentul de comemorare a eroilor brașoveni care au ieșit în față acum 31 de ani, abia așteptăm să ne spui sau să ne arăți prin intermediul pozelor, cum a fost! Mult succes!

Articol scris de Alexandra Budu
Foto: Agerpres, Brașov Metropolitan & crosul15noiembrie.ro