De ce nu ar trebui să mai amânați o consultație la o clinică de cardiologie?
Cele mai multe persoane ajung la medicul cardiolog atunci când nu se simt bine. Astfel, ignoră adesea anumite dureri sau simptome fizice, gândindu-se că nu sunt îngrijorătoare. Totuși, simptomele nu ar trebui să se agraveze pentru a vă prezenta la medicul cardiolog. În mod ideal, ar trebui să solicitați medicului de familie o trimitere la un specialist în cardiologie de la primele semne care vă îngrijorează.
Vizita la cardiologie este cu atât mai importantă dacă aveți în familie un istoric medical caracterizat de boli de inimă, dacă ați suferit în trecut de anumite boli de inimă sau un atac de cord sau dacă aveți și alte afecțiuni care pot tulbura starea de sănătate a inimii.
Când este necesar un consult cardiologic?
Dacă medicul de familie vă recomandă să ajungeți la un specialist în cardiologie pe baza istoricului medical și a simptomelor prezentate, atunci nu amânați vizita. Există mai multe analize disponibile pentru evaluarea stării de sănătate a inimii și pentru o diagnosticare cât mai precisă, inclusiv ecocardiografie, electrocardiogramă, holter egk sau alte teste. În urma diagnosticării, puteți primi un tratament personalizat pentru a vă recăpăta starea de sănătate. De asemenea, dacă vă confruntați cu simptome ale bolilor de inimă, ar trebui să vă prezentați la medicul cardiolog.
Printre cele mai comune simptome ale bolilor cardiace se numără presiune severă, strângere, durere sau disconfort în piept, durere sau disconfort care se extinde în umeri, gât, brațe sau maxilar sau durere în piept care se intensifică. Dacă cineva din familie a avut probleme cu inima, este necesar să discutați cu medicul cardiolog despre acest subiect, întrucât multe boli de inimă se pot transmite în familie. Dacă sunteți fumător, este necesar să vă prezentați cu regularitate la medicul cardiolog și să încercați să puneți capăt acestui obicei. Fumatul este un factor de risc uriaș pentru boli de inimă. Scade fluxul de oxigen către inimă și crește tensiunea arterială, ritmul cardiac și coagularea sângelui, deteriorând totodată celulele care căptușesc arterele.
Ce afecțiuni necesită o evaluare cardiologică?
Există mai multe afecțiuni care vă pot predispune la dezvoltarea unor boli de inimă și care necesită o evaluare din partea unui specialist cardiolog. Dacă suferiți deja de o boală cardiovasculară, însoțită și de alte afecțiuni suplimentare, cum ar fi hipertensiune sau colesterol total ridicat, vă puteți prezenta la clinica de cardiologie Iași pentru a beneficia de o examinare amănunțită, de un diagnostic precis și de un plan de tratament personalizat. Printre afecțiunile suplimentare care vă predispun dezvoltării unor boli de inimă se numără colesterol total ridicat, hipertensiune arterială, diabet și boli gingivale.
Nu în ultimul rând, este deosebit de important să vă prezentați la medicul cardiolog dacă sunteți însărcinată și, mai ales, dacă aveți o sarcină dificilă. Preeclampsia este adesea un factor de risc ascuns pentru bolile de inimă. Femeile sunt cel mai predispuse la dezvoltarea bolilor de inimă în timpul sarcinii sau după menopauză, motiv pentru care este indicat să acordați atenție simptomelor pe care le simțiți în aceste perioade.