Cleantech și climate tech

de |

Cleantech poate fi cea mai rapidă soluție ca răspuns al “codului roșu pentru umanitate”, declarat în cel mai recent raport asupra schimbărilor climatice, publicat de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) în 10 august 2021. Crizele climatice sunt evident, iar la momentul actual, tehnologia este cel mai valoros instrument al umanității în combaterea încălzirii globale.

Ca rezultat, industria cleantech este în creștere. Cu câțiva ani în urmă, problema încălzirii globale era discutată doar de grupurile și organizațiile activiste, dar acum nu mai poate fi ignorată, a devenit o prioritate. Industria de dezvoltare software are potențialul promițător de a face progrese în dezvoltarea soluțiilor aplicate altor industrii, soluții care ar minimiza impactul lor asupra încălzirii globale – automotive, logistică, mobilitate, agricultură, mâncare sau fashion.

Cleantech vs climate tech

Rezultatele alarmante colectate de 200 de cercetători, din peste 195 de țări, în raportul IPCC, arată că acțiunile întreprinse până acum de liderii țărilor lumii, împreună cu firmele locale, trebuie să ofere și mai mult angajament cauzei. Inovațiile pentru climă trebuie să fie o strategie integrată organic în strategiile de viitor ale companiilor.

În 2002, un nou termen capătă popularitate în industria tehnologiilor verzi și atrage tot mai mulți investitori – cleantech.

Poate reprezenta o nouă tehnologie sau un nou model de business care crește eficacitatea și productivitatea cu impact minim asupra mediului. Producerea energiei din surse regenerabile, transportul verde, reciclarea și reducerea deșeurilor, îmbunătățiri în lanțul de aprovizionare – toate acestea stau sub umbrela cleantech.

Tehnologia climatică, însă, abordează încălzirea globală ca pe un obiectiv clar. Orice model de business sau orice tehnologie care are ca scop diminuarea impactului si a factorilor ce cauzează emisiile globale de seră, se încadrează în această nișă.

Cu alte cuvinte, tehnologia climatică poate fi văzută ca o extensie a unui business sau poate transforma un business, dar în același timp, poate crea o afacere cu creștere explozivă.

Cleantech ajută industriile să progreseze

Tot mai multe țări își iau angajamentul unui viitor cât mai verde și lipsit de carbon. Cu toate acestea, statisticile arată că suntem de abia la începutul acestui drum lung către schimbări climatice pozitive și către o viață de calitate, în sincronicitate cu mediul.

Vestea bună este că producătorii și consumatorii se orientează la într-un număr mare spre industriile dedicate soluțiilor cleantech – panouri solare, mașini electrice, smart farming etc.

Printre marile industrii care au un impact semnificativ în cleantech se numără:

» Automotive și mobilitate – se preconizează pentru anul 2050 ca 8 din 10 mașini cumpărate în lume să fie electrice. Alegerea cu prioritate a mașinilor electrice de către consumatori poate fi cea mai de impact schimbare pentru climă. În momentul actual, Tesla este lider pe piață, în timp ce General Motors va vinde exclusiv mașini electrice în 2035. În plus, scoaterea de pe piață a bateriilor cu litiu a însemnat integrarea unor tehnologii regenerabile, cu încărcare mai rapidă și mai mici.

» Agricultura sustenabilă – industria cleantech a îmbunătățit practicile agricole prin producerea de îngrășăminte sintetice, crearea aplicațiilor pentru prognoza meteo sau pentru recomandări personalizate pentru activitatea unui întreg an, maximizând producția.

» AioT – azi, mai presus de orice altceva, informația este cea mai puternică resursă. Totuși, colectarea datelor folosind vechile metode implică un efort imens. Prin dezvoltarea IoT și a inteligenței artificiale, datele în timp real sunt colectate mult mai ușor, cu o amprentă de carbon mai scăzută. Asta conduce la obținerea rapoartelor de monitorizare mai precise despre emisiile de gaze, ajutând la reducerea acestora.

În urmă cu ceva timp, soluțiile cleantech erau o provocare pentru companii și industrii, iar în prezent se dovedește că business-urile ce au făcut mișcări îndrăznețe în această direcție devenit mai reziliente, au oferit mai multă valoare adăugată pe piață și au obținut venituri mai mari.


Articol publicitar
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.