Povestea Cetății Bologa, ce veghează încă asupra meleagurilor locale
Privind lumea așa cum e ea astăzi, poate fi greu de imaginat că tablourile descrise în manualele de istorie au fost cândva realitate. Meleagurile Clujului și ale Transilvaniei sunt încărcate de amintirea tropotelor cailor ce le-au cutreierat cândva, a războaielor ce au avut loc și a sutelor de generații ce și-au dus traiul aici și au contribuit, într-un fel sau altul, la construirea societății de astăzi.
În zilele noastre, ruinele și zidurile brăzdate de timp ale vechilor cetăți din Cluj ne poartă înapoi în timp, făcându-ne mai conștienți de viețile și bătăliile pe care strămoșii noștri au fost nevoiți să le poarte. Una dintre cele mai importante cetăți din Cluj este reprezentată de Cetatea Bologa. O drumeție până la zidurile fortăreței poate fi ideală pentru o plimbare relaxantă de weekend, de aceea te invităm să descoperi o mică fărâmă din povestea ei.
Una dintre cele mai importante fortificații ale Transilvaniei
Situată la aproximativ 65 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca, mai exact la poalele masivului Vlădeasa, Cetatea Bologa veghează încă și astăzi peste satul cu același nume. A fost construită în secolul al XIV-lea, în formă de cruce și înconjurată de ziduri înalte, cu scopul de a supraveghea drumul care duce la Oradea.
Fiind foarte greu de cucerit, Cetatea Bologa a fost utilizată până în secolul al XVIII-lea, reprezentând una dintre cele mai importante fortificații ale Transilvaniei medievale.
Zidurile acestei cetăți Cluj rezistă și în zilele noastre, putând fi vizitate de către turiștii iubitori de istorie.
Rol important în oprirea înaintării armatei turcești
În anul 1399, fortăreața, care astăzi este unul dintre cele mai încărcate de istorie obiective turistice Cluj, a fost dăruită domnitorului Mircea cel Bătrân, datorită contribuției sale în luptele antiotomane. Cetatea de atunci i-a servit domnitorului ca protecție, de asemenea, fiind și pentru nepotul său, Vlad Țepeș, un refugiu al copilăriei.
După cucerirea Oradiei de către armata turcească în secolul al XVII-lea, Cetatea Bologa a oprit înaintarea trupelor prin defileul Crișului Repede. Deși sultanul de atunci a ordonat distrugerea acestei cetăți Cluj, fortăreața a rămas în picioare până în secolul al XVIII-lea.
Cum și-a găsit sfârșitul?
După sute ani în care Cetatea Bologa a servit drept un important punct strategic, aceasta și-a găsit sfârșitul în secolul al XVIII-lea. În timpul războiului împotriva dominației habsburgice, condus de către principele Francisc Rakoczi al II-lea, cetatea a fost aruncată în aer de către lobonți.
Ruinele ce au rămas în urma acestei cetăți din Cluj oferă în vremurile noastre o vagă imagine a importanței pe care a aceasta a avut-o de-al lungul timpului. Aici, la cetate, se spune că e locul în care orele de istorie prind viață, așadar, credem că vechea fortăreață merită adăugată la loc de cinste pe lista de obiective turistice Cluj de vizitat.
Recent consolidată, aceasta se remarcă în special prin donjonul circular, unul dintre foarte puţinele păstrate în Transilvania.
Articol publicitar