Ce simptome indică apariția herniei de disc lombare?

de |

Ce simptome indică apariția herniei de disc lombare?

Hernia de disc lombară este o afecțiune cauzată de fisura stratului exterior al unui disc vertebral și scurgerea din interiorul acestuia a conținutului pulpos. Exercitând o presiune asupra nervilor spinali sau a măduvei spinării, hernia formată poate cauza durere, amorțeală sau slăbiciune musculară în zona lombară și în membrele inferioare.

Aceasta este una dintre cele mai comune afecțiuni ale coloanei vertebrale și poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi îmbătrânirea, traumatismele sau pozițiile incorecte ale corpului.

Simptomele care te anunță că poți avea o hernie de disc lombară

Gravitatea principalelor simptome ale herniei lombare depinde de mărimea și tipul acesteia. Unii pacienți au doar un ușor disconfort atunci când fac exerciții fizice, în timp ce alții suferă de dureri mari. Cele mai tipice semne că te confrunți cu o hernie de disc lombară sunt:

  • Scăderea sau absența senzației în picior și în regiunea lombară;
  • Durere în partea inferioară a spatelui, care crește în intensitate în timpul activității fizice;
  • Durere acută la nivelul coloanei lombare care apare brusc: nu te poți apleca sau mișca în aceste momente;
  • Dureri puternice în coapse, fese, partea inferioară a piciorului;
  • Tulburări senzoriale ale organelor pelviene, chiar paralizii: la bărbați și femei, urinarea și golirea intestinelor sunt afectate (apare incontinența urinară și fecală), este posibilă infertilitatea, la femei – eșecul sarcinii, la bărbați – tulburări de potență.

Ce poți face în cazul în care aceste simptome sunt prezente

Hernia de disc de la nivel lombar nu are cum să treacă neobservată. Dacă ai cel puțin unul dintre simptomele de mai sus, ar trebui să consulți un medic specialist, cum ar fi un neurochirurg, pentru evaluare și tratament. În general, tratamentul poate include analgezice, antiinflamatoare, fizioterapie și exerciții de recuperare adaptate nevoilor individuale ale fiecărei persoane. În unele cazuri mai avansate, fără o intervenție chirurgicală nu va putea fi rezolvată problema.a

Este important să eviți activitățile care agravează simptomele și să încerci să menții o poziție corectă a corpului pentru a reduce presiunea asupra coloanei vertebrale și a nervilor spinali. De asemenea, poți încerca să utilizezi încălzirea sau răcirea zonei afectate pentru a ameliora durerea până te adresezi unui specialist. În general, este important să urmezi sfaturile medicului și să te implici activ în procesul de tratament și recuperare pentru a îmbunătăți starea de sănătate și a reduce riscul de recidivă a afecțiunii.

Hernia de disc lombară netratată poate duce la dureri severe în partea inferioară a spatelui, care se pot răspândi în fese, picioare și chiar în degetele de la picioare.De asemenea, se poate ajunge și la compresia nervilor spinali, ceea ce poate provoca pierderea senzației, amorțeală sau slăbiciune musculară în picioare.

Așadar, tratamentul prompt și adecvat poate ajuta la prevenirea complicațiilor grave, la ameliorarea durerii și restabilirea mobilității.