Vopsirea electrostatică – ce este și ce avantaje oferă?
Vopsirea diferitelor suprafețe poate fi realizată prin multe tehnici diferite. În multe cazuri, de exemplu, pe spații cu forme neregulate sau cu convexități și adâncituri, metodele de vopsire prin pulverizare, cum ar fi vopsirea electrostatică, funcționează cel mai bine. Ce este acest proces, cum funcționează și care sunt avantajele sale?
Vopsirea electrostatică – ce este?
Acest tip de finisare se bazează pe utilizarea fenomenului electrostatic. Ca urmare, este mai greu de găsit o metodă care să asigure o aplicare mai precisă și uniformă a stratului de vopsea pe diferite suprafețe decât vopsirea electrostatică. Ce este mai exact acest proces?
Particulele de vopsea sunt pulverizate folosind un dispozitiv special, deținut de obicei de companiile care se ocupă și de debitare laser. Un curent de tensiune constant le face să fie încărcate negativ, în timp ce obiectele vopsite sunt încărcate pozitiv datorită împământării. Acest lucru creează un câmp electrostatic care atrage particulele de vopsea pe suprafețele vopsite. Datorită acestui mod de acțiune, obiectele sunt acoperite uniform cu un strat de vopsea.
Tehnica este folosită cel mai adesea cu vopsele pulbere, dar este posibilă și vopsirea electrostatică umedă, folosind vopsele lichide. Este potrivit pentru finisarea chiar și a obiectelor foarte mari, deoarece nu necesită uscarea stratului de vopsea.
Vopsirea electrostatică – avantaje
Vopsirea electrostatică atrage particulele de vopsea către suprafață și determină o mai bună aderență a acesteia. Drept urmare, are multe avantaje. În primul rând:
- lucru mai convenabil – în special cu obiecte de formă neregulată;
- vopsirea rapidă și precisă – metoda de pulverizare este rapidă, iar câmpul electrostatic permite acoperirea completă a vopselei elementului vopsit;
- aplicare uniformă a vopselei – datorită tehnologiei electrostatice, straturile de vopsea aplicate sunt uniforme;
- economii de vopsea – precizia înaltă a vopselei și nivelul ridicat de aderență a acesteia permit reducerea consumului de vopsea și, prin urmare, a costului lucrării;
- acoperirea precisă a marginilor, arcelor, capetelor ascuțite – elemente care sunt de obicei cele mai expuse la deteriorări mecanice.
În plus, elementele mici pot fi acoperite uniform cu vopsea fără a se întoarce, prin pulverizarea acesteia doar dintr-o parte. Toate acestea fac ca procedura de vopsire în câmp electrostatic să fie aplicabilă în diferite industrii. Funcționează excelent pentru acoperirea elementelor cu denivelări și colțuri. În acest fel, de exemplu, balustradele și gardurile sunt adesea vopsite, în special cele cu structuri ajurate. Datorită acestei tehnici, pictarea plaselor, barierelor, coșurilor și diverselor elemente de infrastructură sau de arhitectură mică este mult mai ușoară.