Ce este de fapt eficiența energetică și de ce este importantă?

de |

Ce este de fapt eficiența energetică și de ce este importantă?

Directiva 2012/27 a Parlamentului si Consiliului Uniunii Europene defineste „eficienta energetica” ca fiind raportul dintre rezultatul constand in performanta, servicii, bunuri sau energie si energia folosita in acest scop.

Altfel spus, eficienta energetica presupune utilizarea energiei intr-un mod mai productiv, inseamna generarea aceluias output cu mai putin input.

De asemenea, Uniunea Europeana promoveaza principiul „eficienta energetica pe primul loc” pentru a garanta o aprovizionare cu energie sigura, sustenabila, competitiva si la preturi accesibile in UE.

In decembrie 2012 a intrat in vigoare Directiva privind Eficienta Energetica (2012/27/UE), prin intermediul careia s-a stabilit un cadru comun pentru promovarea eficientei energetice la nivelul Uniunii Europene pentru atingerea obiectivului global de reducere cu 20 % a consumului de energie primara al UE pana in 2020.

In vara acestui an Comisia Europeana a propus o revizuire a Directivei privind Eficienta Energetica, introducand noi obiective. Astfel, Comisia isi propune un obiectiv ambitios, si anume de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera ale UE cu cel putin 55% pana in 2030 comparativ cu nivelurile din 1990, si de a deveni neutra din punct de vedere climatic pana in 2050.

Pentru perioada 2021-2030, fiecare tara din UE va trebui sa elaboreze un plan national integrat privind energia si clima (PNIEC) pe 10 ani, care sa descrie modul in care intentioneaza sa isi atinga obiectivele in materie de eficienta energetica pentru 2030.

Asadar, eficienta energetica este un subiect de actualitate atat la nivel european, cat si la nivel national, cu un impact direct in activitatea companiilor, cat si a fiecaruia dintre noi.

Eficienta energetica reprezinta o investitie, nu o cheltuiala.

Datorita cresterii pretului la energia electrica, ne aflam in situatia in care companiile au nevoie de solutii de eficienta energetica si de producere locala de energie pentru a-si reduce dependenta fata de energia achizitionata din retea, si pentru o dezvoltare durabila pe termen lung.

Ne ajuta un audit energetic sa devenim mai eficienti din punct de vedere energetic?

Auditul energetic reprezinta doar un prim pas in implementarea proiectelor de optimizare a costurilor operationale. Scopul auditului este de a realiza o “radiografie energetica” a fabricii sau cladirii pentru a identifica potentialul de optimizare energetica a acesteia. In plus, un audit energetic pune in evidenta solutiile imediate, asa numite “low hanging fruits”.

Un audit enegetic va ajuta sa va definiti o strategie pe termen scurt si lung, insa pentru a creste eficienta energetica a companiei este importat sa implementam solutiile fezabile recomandate si argumentate in cadrul acestuia.

Cateva dintre cele mai cunoscute solutii de eficienta energetica si producere locala de energie care pot fi puse in practica:

  • Compensare energie reactiva

  • Modernizare iluminat

  • Centrale fotovotlaice

  • Cogenerare


Articol publicitar