Ce coș de fum merită să alegi: de cărămidă sau sistemic?

de |

Până de curând, majoritatea coșurilor de fum erau construite în mod tradițional, din cărămidă. În prezent, tot mai mulți investitori aleg un sistem de coș de fum din oțel sau ceramică, asamblate pe șantier din elemente pregătite din fabrică. Descoperă avantajele ambelor soluții.

Coșul de fum joacă un rol extrem de important în orice casă. Acesta permite evacuarea în exterior a aerului și a fumului generat în diferite dispozitive de încălzire. Deoarece este ridicat o dată la mulți ani, merită să te asiguri că este proiectat, fabricat și operat corespunzător. Sănătatea și siguranța celor din casă depind de asta.

Sisteme de coș de fum – informații generale

Susceptibilitatea la erori de execuție și intensitatea mare a muncii fac ca un cos de fum din cărămidă să își piardă din popularitate. Acest termen este folosit pentru a descrie elemente asamblate pe un șantier din elemente prefabricate. În acest caz, instalarea nu este de obicei problematică, cu condiția ca aceasta să fie făcută cu atenție și în conformitate cu instrucțiunile producătorului.

Un alt avantaj al coșurilor de fum prefabricate este acela că, fiind parte a sistemului producătorului, poți achiziționa toate elementele necesare, iar produsul este acoperit de garanție, de obicei pentru o perioadă de 30 de ani. De asemenea, un sistem de coș de fum ocupă mai puțin loc decât unul de cărămidă. În plus, acestea sunt modele oferite în diferite versiuni, pentru a se potrivi oricărui tip de combustibil.

Coșuri de fum de cărămidă – încă merită alegerea?

Modul tradițional de a face un coș de fum este de a-l construi din cărămidă îmbinată, acesta devenind adesea o parte integrantă a peretelui portant al clădirii.

Această soluție poate fi folosită atunci când sursa de căldură este un șemineu sau un cazan de încărcare fără alimentator. Nu se recomandă ridicarea unui coș de fum de cărămidă în cazul dispozitivelor cu alimentator, deoarece, în acest caz, temperatura gazelor de evacuare este mult mai scăzută și poate apărea condensarea vaporilor de apă din gazele de evacuare.

Pentru construcția coșurilor de fum din cărămidă trebuie utilizate numai cărămizi ceramice de foarte bună calitate, cu o clasă de rezistență nu mai mică de 15. De asemenea, datorită greutății lor mari, necesită o fundație solidă și este recomandată angajarea unei echipe cu experiență pentru a ridica un astfel de coș de fum, căci deficiențele din faza de construcție vor duce la nereguli în timpul funcționării.


Articol publicitar