Ce avantaje oferă oțelul inoxidabil și de ce este utilizat pe scară largă în confecții?

de |

Ce avantaje oferă oțelul inoxidabil și de ce este utilizat pe scară largă în confecții?

Unul dintre materialele cele mai frecvent utilizate în domeniul confecțiilor metalice este oțelul inoxidabil. Numeroasele sale proprietăți unice combinate, îl fac o soluție ideală pentru multe aplicații și ne-am gândit să explorăm toate beneficiile oțelului inoxidabil pentru a dovedi cât de util este cu adevărat.

Rezistența la coroziune

Una dintre cele mai bune și mai cunoscute caracteristici ale oțelului inoxidabil este rezistența foarte bună la coroziune, care îl face ideal pentru utilizarea în structuri metalice. Când a fost creat pentru prima dată de Harry Brearley în 1913, s-a vorbit despre el ca fiind primul „material inoxidabil” din lume.

Adăugarea de conținut de crom a fost componenta cheie care a dat oțelului inoxidabil această calitate și a fost văzută ca progres major în dezvoltarea sa. Oțelul inoxidabil a evoluat foarte mult de atunci, cu multe tipuri/grade diferite disponibile. De obicei folosim oțel inoxidabil de calitate 316 care conține, de asemenea, 3% molibden. Acest lucru îi întărește și mai mult rezistența la coroziune împotriva acizilor industriali, a soluțiilor alcaline și îl face deosebit de rezistent în medii cu multă salinitate.

Rezistența la foc și la căldură

Oțelul inoxidabil are acest atribut datorită rezistenței sale la oxidare, chiar și la temperaturi ridicate. Acest lucru îi permite să-și păstreze puterea în condiții de temperaturi extreme în mod foarte eficient. De aceea, este foarte des întâlnit în confecții metalice inox acolo unde este nevoie de rezistență sporită. Cromul joacă din nou un rol important în acest sens și face din oțelul inoxidabil o alegere excelentă, având în vedere rezistența la foc și prevenirea incendiilor. Este un material care depășește oțelul galvanizat și aluminiul din acest punct de vedere.

Oțelul inoxidabil asigură o foarte bună igienă

Oțelul inoxidabil este un material extrem de igienic datorită faptului că este extrem de ușor de curățat și igienizat. Suprafața sa netedă, lucioasă și neporoasă face ca murdăria și bacteriile să se stabilească greu în exterior și poate fi curățată foarte ușor. Ușurința acestei curățări și întrețineri face din oțelul inoxidabil o alegere excelentă în mediile în care igiena optimă este vitală. Acesta este motivul pentru care bucătăriile profesionale sunt realizate aproape exclusiv din oțel inoxidabil.

Acestea sunt unele dintre cele mai puternice avantaje pe care le are oțelul inoxidabil și cele mai importante motive pentru care se folosește acum atât de des în diverse proiecte din domenii variate.