Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Cluj – important monument național

de |

Catedrala Mitropolitană Cluj, obiectiv turistic de importanță națională

Orașul Cluj-Napoca se bucură de o colecție impresionantă de obiective turistice și de monumente istorice, care împărtășesc zilnic locuitorilor și turiștilor mici fragmente din povestea orașului.

Cu toate că fiecare atracție reprezintă o parte importantă, pe această listă vastă de obiective turistice Cluj regăsim și câteva care îi aduc orașului o valoare mai aparte. Te invităm să descoperi în acest articol unul dintre acestea.

Primul edificiu monumental în stil românesc după Marea Unire

Atunci când ajungi în centrul orașului Cluj-Napoca, indiferent că te afli într-o plimbare sau doar în trecere, nu ai cum să ratezi maiestuoasa Catedrala Mitropolitana Cluj, localizată în Piața Avram Iancu. Structura impresionantă construită în stil neobizantin îți fura privirea încă din prima clipă, așadar merită să cunoaștem câte ceva din istoria ei.

Catedrala Mitropolitană din Cluj, cunoscută sub denumirea de Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” este primul edificiu monumental în stil românesc construit după Marea Unire din 1918. Construcția acesteia a fost efectuată între anii 1923-1933, iar datorită elementelor românești adăugate stilului bizantin, i s-a acordat, încă de la început, o importanță națională.

Sfințirea Catedralei s-a făcut într-un cadrul festiv, în anul 1933, eveniment la care au fost prezenți și regele Carol al II-lea, prințul moștenitor Mihai și membrii ai guvernului României.

În interiorul Catedralei poate fi admirată una dintre cele mai frumoase picturi murale, reprezentând scena Adormirii Maicii Domnului. De asemenea, în această Catedrală Mitropolitană din Cluj este prezentă și una dintre cele mai celebre icoane ale Transilvaniei pictată de preotul Luca de Iclod, icoană ce o întruchipează pe Fecioara Maria cu Pruncul.

Tezaurul de artă de la demisolul Catedralei

Dacă ajungi în zona Catedralei Ortodoxe din Cluj, îți recomandăm să faci o vizită și la Muzeul Mitropoliei Clujului, situat la demisolul acesteia.

Muzeul Mitropoliei Clujului este considerat un tezaur de artă, întrucât aici vei putea descoperi o colecție impresionantă de carte veche românească, dar și icoane pe lemn și pe sticlă de secol XVII, pictate în centrele iconografice de la Feleacu și Nicula.

Statuia din fața Catedralei

Începând cu anul 1995, în spațiul dintre Teatrul Național Lucian Blaga și maiestuoasa Catedrală Ortodoxă, veghează asupra orașului statuia lui Avram Iancu din Cluj.

Avram Iancu a fost liderul revoluției române ce a avut loc în anul 1848 în Transilvania, reușind să opună rezistență atacurilor conducătorului trupelor revoluționare ungare, Lajos Kossuth. Datorită acestui fapt de o mare importanță istorică, statuia lui Avram Iancu face parte din lista de obiective turistice din Cluj care nu trebuie ratate.

Statuia realizată din bronz, se află situată pe un soclu din blocuri de piatră, în mijlocul unei fântâni arteziene. Soclul este înconjurat de un ansamblu ce simbolizează trei tulcănirese (femei din Munții Apuseni care utilizau un instrument popular pentru a transmite mesaje între satele din munți).

Așadar, la următoarea ta vizită la Cluj, nu trebuie să ratezi aceste obiective turistice de mare importanță atât pentru oraș, cât și pentru întreaga Românie.


Articol publicitar