Nu lăsa breșele de securitate să îți compromită afacerea! Fă primul pas către siguranță alături de specialiști: o evaluare complexă a vulnerabilităților
Afacerile care activează în mediul online pot genera mari provocări legate de vulnerabilitățile în fața atacurilor cibernetice. Este confirmat faptul că atacurile cibernetice evoluează odată cu inovațiile tehnologice și sunt mai agresive și mai costisitoare. În acest tablou dinamic, securitatea cibernetică devine o necesitate. Dacă și afacerea ta își desfășoară integral sau parțial activitatea în mediul online, atunci știi că breșele de securitate pot aduce pierderi financiare uriașe și amenzi costisitoare. Nu lăsa vulnerabilitățile din sistemele online să transforme afacerea ta într-o țintă pentru atacatori!
Breșa de securitate – cum îți poate compromite afacerea?
Într-un peisaj digital în care volumul atacurilor cibernetice este în continuă creștere, orice punct slab din infrastructura digitală poate fi exploatat. Poți preveni atacurile cu ajutorul specialiștilor în Software Development care respectă principiile securității când dezvoltă soluții personalizate, dar și colaborând cu echipe specializate în Cybersecurity, ambele categorii de experți fiind esențiale pentru o afacere de succes. Atacatorii găsesc cu ușurință vulnerabilitățile și compromit sistemele slabe, iar orice breșă nedetectată poate avea consecințe păguboase: pierderea datelor sensibile, furtul de informații financiare și paralizarea totală a operațiunilor.
În acest context o colaborarea cu specialiști în Cybersecurity este cea mai bună măsură de prevenție. Cu ajutorul lor poți evalua, identifica și remedia vulnerabilitățile. Acest prim pas este un scut valoros pentru sistemul digital și pentru afacerea pe care o gestionezi.
De ce să colaborezi cu experți în cybersecurity?
Sistemele de securitate cibernetică implică mecanisme complexe și se realizează implementând soluții moderne și tehnologii personalizate. Atacatorii sunt la curent cu cele mai noi tehnici de securitate, iar efectele atacurilor sunt agresive. Metodele tradiționale de apărare nu mai sunt suficiente sau la fel de eficiente, însă specialiștii în securitate cibernetică vin cu expertiză și tehnologii avansate pentru a identifica breșele dificil de detectat pentru companie, oferind măsuri personalizate de protecție.
Un audit complet, ce implică evaluarea vulnerabilităților, le oferă specialiștilor o imagine clară asupra stării actuale de securitate a sistemelor digitale. În baza datelor obținute experții în cybersecurity recomandă cele mai bune practici pentru gestionarea riscurilor și neutralizarea problemelor identificate. Implementarea acestor măsuri este un pas important pentru a preveni atacurile înainte ca acestea să aibă loc.
Atacurile cibernetice – consecințe și forme frecvente
Un studiu realizat de CERT-RO, arată numărul atacurilor cibernetice raportate a crescut în România cu peste 30% în ultimii ani. Vizate au fost companiile mici și mijlocii cu breșe de securitate majore. Cele mai frecvente atacuri identificate au fost cele de tip ransomware (hackerii criptează datele și cer o răscumpărare pentru a le elibera) și atacurile de phishing (vizează furtul de date prin mesaje înșelătoare).
Consecințele atacurilor cibernetice sunt devastatoare, pentru că blochează activitatea firmei, dar în același timp sunt și foarte costisitoare. Pierderile financiare directe sunt doar vârful iceberg-ului. Mai mult, aceste evenimente au impact direct asupra notorietății, deci ar trebui să te gândești și la costurile reputaționale. Clienții își pierd încrederea și există riscul să fii amendat pentru neglijență în gestionarea datelor personale conform normelor impuse de GDPR.
De ce este evaluarea vulnerabilităților o prioritate?
Infrastructura hardware slabă, accesul necontrolat la date, parolele slabe sau actualizările întârziate ale aplicațiilor sunt doar câteva dintre sursele comune care produc breșe și vulnerabilități. Un articol publicat de Infosec Institute, arată că peste 70% dintre breșele de securitate au avut la bază erori umane. Este și motivul pentru care printre măsurile de securitate recomandate de specialiști sunt incluse și trainingurile periodice ale angajaților.
Doar în urma unei evaluări complete, vei înțelege care sunt punctele slabe și care sunt măsurile eficiente pe care trebuie să le implementezi pentru a corecta vulnerabilitățile. Procesul de creștere a securității te ajută să eviți pierderi financiare și amenzi nedorite.
NIS2 și reglementările în securitatea cibernetică
Directiva NIS2, adoptată în noiembrie 2022 de Uniunea Europeană, impune pentru companii, instituții și operatori de servicii esențiale noi standarde de securitate cibernetică. Firmele care activează în sectoare considerate critice – energie, transport, sănătate sau digitalizare – sunt obligate să se conformeze cu aceste standarde pentru a evita sancțiunile și pentru crește securitatea infrastructurilor digitale. Evaluarea vulnerabilităților nu este doar o măsură de protecție, ci și o cerință legală.
Fă pasul decisiv către siguranță
Nu lăsa ca afacerea să fie vulnerabilă și nu aștepta să fie ținta unui atac cibernetic pentru a lua măsuri! Fă primul pas! Specialiștii în cybersecurity pot face o evaluare completă a sistemului digital din compania ta, proces în care sunt identificate și neutralizate vulnerabilitățile. Poți preveni pierderi financiare și de date importante, și poți asigura succesul afacerii. Colaborează constant cu specialiștii și vei avea acces la cele mai noi soluții de securitate cibernetică.