Cele mai importante avantaje oferite de tehnologia de vopsire în camp electrostatic

de |

Cele mai importante avantaje oferite de tehnologia de vopsire în camp electrostatic

Câștigând din ce în ce mai multă popularitate, vopsirea în câmp electrostatic este preferată de mulți producători și nu numai pentru numeroasele avantaje pe care le oferă. Că este vorba despre vopsirea unei uși de garaj sau despre restabilirea culorii pe care o au scările unei clădiri industriale, există numeroase aplicații pentru care vopsirea în câmp electrostatic ar putea fi considerată soluția ideală. Care sunt aceste avantaje vei descoperi în acest articol, după ce vom explica principiile acestei tehnologii.

În ce constă metoda de vopsire în camp electrostatic?

Metodă de aplicare a vopselei pe suprafețe metalice, tehnica de vopsire in camp electrostatic se bazează pe principiul atracției pentru a obține o acoperire uniformă și de calitate pe suprafața pieselor.

Aceasta funcționează pe baza unor principii esențiale care se referă la încărcarea electrostatică, la atracția electrostatică și pulverizarea vopselei. Vopseaua este încărcată electrostatic prin trecerea printr-un câmp electric de înaltă tensiune generat de pistolul de vopsit. În funcție de polaritatea sistemului, particulele de vopsea devin încărcate pozitiv sau negativ, iar diferența de polaritate între încărcarea particulelor și suprafața care urmează a fi vopsită este cea care duce la obținerea unor rezultate inedite, acoperirea făcându-se în mod uniform.

Soluție de vopsire a metalelor cu rezultate precise

Unul dintre cele mai mari avantaje oferite de această metodă de vopsire se referă la calitatea finisajelor obținute. Datorită principiului de încărcare electromagnetică, vopseaua este atrasă în mod natural de suprafața metalică, astfel că pot fi prelucrate chiar și piese care au unghiuri complexe care sunt, altfel, dificil de finisat. În acest sens, această tehnică de vopsire devine ideală și pentru realizarea unor rafturi inox sau a altor confecții care prezintă unghiuri greu de vopsit prin alte metode.

Soluție ecologică de vopsire

Criza de mediu cu care ne confruntăm în prezent ar trebui să pună pe gânduri orice persoană înainte de a face o alegere, oricare ar fi subiectul de interes. Vopsirea în câmp electrostatic reduce deșeurile din natură datorită efectului sarcinii magnetice, pentru că vopseaua proiectată se va găsi, astfel, doar pe suprafața metalică, nu și în alte părți.

Mai mult decât atât, acest tip de vopsea nu necesită utilizarea unor solvenți care dăunează mediului.

Economii de timp și bani

Pentru că previne pierderile de materiale și accelerează procesul de vopsire, această tehnică prezintă avantaje și în ceea ce privește investițiile financiare și de timp. Datorită atracției electrostatice, principiul care stă la baza acestei metode, particulele de vopsea care nu se depun pe suprafața piesei sunt atrase înapoi către pistolul de vopsit și pot fi, astfel, reutilizate, fiind astfel reduse costurile și deșeurile.

În același timp, să nu uităm de aderența excelentă a vopselei la suprafața metalică, astfel că stratul aplicat este unul durabil, rezistent la uzură, coroziune și substanțe chimice, iar acoperirea este uniformă.