Ce avantaje oferă flash-butt welding machines?
Procesul de sudură cap la cap se bazează, în mare măsură, pe energia de îmbinare a componentelor care este furnizată de căldura de rezistență a pieselor în sine. Componentele de metal care urmează să fie sudate sunt separate și supuse unui curent. Distanța dintre două elemente de metal creează rezistență și produce un arc pentru a topi metalul. Deoarece acest proces de sudură se bazează pe rezistența creată de piesele sudate, este sigur, durabil și lipsit de riscuri pe termen lung.
Flash-butt welding machines – pentru un proces de sudură stabil
Flash-butt welding machines sunt prevăzute cu un sistem de control electronic, proiectat pentru a asigura un proces de sudură stabil, conform parametrilor prestabiliți. Un alt mare avantaj al utilizării unui aparat de sudură cap la cap este acela al eliminării nevoii de a folosi un adaos de metale.
Piesele de metal topit care urmează să fie îmbinate sunt presate împreună la presiune ridicată, determinând unirea capetelor. Asta înseamnă că nu vor fi necesare alte metale de umplutură, dar și că sudura finită va fi mult mai netedă. Un astfel de echipament este extrem de performant și poate acoperi întreg procesul de sudură. Capul de sudură este capabil să atingă o forță de tragere de 140T și poate finaliza tot ciclul de sudură într-o secvență automată.
Versatilitate și calitate înaltă
Aparatul de sudură cap la cap folosește un sistem de prindere format din doi cilindri montați orizontal care strâng șinele cu o forță foarte mare, pentru a se asigura astfel că nu alunecă în timpul sudării sau în cazul unei răsturnări. În anumite situații, poate fi necesară utilizarea unui rail puller pentru o lucrare executată cât mai precis. Tot pentru un plus de eficiență, performanță și precizie, aparatele de sudură cap la cap sunt fie staționare, adică pot fi operate pe loc pe o șosea sau pe calea ferată, fie sunt portabile, ceea ce sporește conveniența, economisește timp și eficientizează procesul de sudură.
În general, un aparat de sudură cap la cap poate suda șine cu o secțiune transversală de până la 12.000 mm2. Versatilitatea este un alt avantaj pe care îl oferă aparatul de sudură cap la cap. Poate fi utilizat pentru a executa șine lungi sudate și pentru a converti șinele scurte în șine sudate continuu. Capul de sudare este proiectat pentru a oferi cel mai înalt standard de calitate fie că procesul are loc staționar, fie mobil.
O sudură cap la cap efectuată corespunzător cu un echipament performant este mai puțin predispusă la coroziune și prezintă riscuri foarte scăzute de eșec, eliminându-se o bună parte din defecte, precum porozitate, lipsă de fuziune sau resturi de metal topit în zona îmbinărilor.