Cele mai importante avantaje ale echipamentelor pneumatice

de |

Despre importanța pneumaticii în industriile din zilele noastre

Pneumatica și-a găsit folosință în cadrul mai multor industrii esențiale din zilele noastre. Industriile farmaceutice, alimentare, automotive, de prelucrare a lemnului și nu numai sunt doar câteva dintre domeniile care se bucură de avantajele oferite de echipamentele industriale pneumatice.

Aceasta reprezintă o tehnologie care utilizează aer comprimat drept modalitate de transmitere a energiei necesare punerii în funcțiune a unui mecanism. Echipamentul ce funcționează pe bază de acționări pneumatice este alcătuit dintr-o serie de elemente menite să creeze aer comprimat, să îl distribuie și să îl controleze cu scopul efectuării diverselor sarcini.

Sistemele pneumatice sunt din ce în ce mai des comparate cu cele mecanice, hidraulice sau electrice. Fiecare tip de sistem își are propriile sale avantaje și dezavantaje în funcție de domeniul de activitate în care este folosit, iar acționările pneumatice nu fac excepție de la această regulă. Așadar, îți prezentăm, în cele ce urmează, câteva dintre cele mai importante avantaje ale echipamentelor pe bază de acționări pneumatice.

Principalele avantaje ale pneumaticii

  1. Depozitare ușoară. Aerul comprimat poate fi depozitat cu ușurință în recipiente adecvate. În situația în care rezervorul este integrat în rețeaua pneumatică, compresorul va funcționa doar atunci când presiunea scade sub nivelul optim. Datorită faptului că există mereu presiune de rezervă, riscul de pierderi cauzate de întreruperea ciclului de lucru este minimizat.
  2. Ușor de întreținut, curățat și igienizat. Două avantaje deosebite ale aerului comprimat sunt reprezentate de sustenabilitatea sa și de ușurința de întreținere. Acesta nu poluează mediul înconjurător și pot fi curățate cu ușurință. Din acest motiv, în cadrul industriilor farmaceutice și alimentare întâlnim, de cele mai multe ori, doar transportoare pneumatice cu lanțuri sau benzi.
  3. Ușor de utilizat. Sistemele echipamentelor pneumatice sunt concepute după un principiul foarte simplu, astfel încât acestea sunt fiabile și ușor de utilizat. Componentele din cadrul sistemelor pot fi înlocuite cu ușurință, așadar prin respectarea unei rutini de întreținere corespunzătoare, speranța de viață a utilajului nu va avea de suferit.
  4. Sunt reglabile. Atât viteza fluxului de lucru, cât și forța utilizată pot fi ajustate în funcție de sarcinile efectuate. Datorită acestui aspect, echipamentele pneumatice își pot găsi folosință în aproape toate sectoarele industriale.

Desigur, ca și oricare alt tip de sistem, acționările pneumatice au atât avantaje, cât și dezavantaje. Pentru a te putea bucura de toate beneficiile amintite mai sus (dar nu numai) atunci când dorești să investești într-un echipament pneumatic pentru afacerea ta, asigură-te întâi că această tehnologie se împletește perfect cu activitatea pe care o desfășori.