Suntem încă departe ca autonomous driving să fie adoptat pe scară largă. Cu toate acestea, aceasta tehnologie apare deja pe orizont, datorită creșterii complexității dezvoltării de software.
Vehiculele autonome nu numai că vor face mobilitatea mai sigură, dar vor schimba profund experiența condusului și al automotive engineering. Timpul câștigat pentru șofer va fi unul dintre numeroasele produse ale acestei tehnologii. Dar ce ar face oamenii cu acel timp liber?
Societatea modernă glorifică timpul, pe care îl transformă în bani iar oamenii creează diferite scenarii ale tuturor lucrurilor pe care le-ar face… doar dacă ar avea timp suplimentar.
Pe măsură ce ne apropiem de viitorul autovehiculelor, conducerea autonomă cu siguranță va oferi un timp suplimentar șoferului.
Ce am face cu acest timp câștigat?
Nivele de autonomie
Mașinile moderne care sunt în prezent pe drum conțin deja elemente parțial autonome. Cu toate acestea, suntem încă destul de departe de adoptarea pe scară largă a vehiculelor complet autonome, care corespund celui de-al cincilea nivel de autonomie.
Iată o scurtă recapitulare a celor cinci nivele de autonomie la vehicule:
Nivelul 0 – nu există automatizare în vehicul, iar omul este pe deplin responsabil de condus.
Nivelul 1 – Un sistem avansat de asistență a șoferului (ADAS) poate controla direcția sau frâna/ accelerația.
Nivelul 2 – ADAS din vehicul poate controla atât direcția, frâna, cât și accelerația.
Nivelul 3 – vehiculele ADS (sistem automat de conducere) pot îndeplini toate aspectele conducerii, dar numai în anumite circumstanțe. Cu toate acestea, este vital ca omul să monitorizeze procesul de conducere și să fie gata să o preia oricând. Multe vehicule moderne au deja acest nivel de asistență pentru șofer.
Nivelul 4 – ADS poate efectua toate aspectele conducerii și poate monitoriza singur mediul, în anumite circumstanțe. Este un nivel autonom, în care omul nu trebuie să acorde atenție conducerii, de cele mai multe ori, în anumite circumstanțe.
Nivelul 5 – ADS-ul vehiculului poate îndeplini toate aspectele conducerii, indiferent de circumstanțe. La acest nivel, șoferul uman poate chiar să doarmă în timp ce călătorește.
Conform NHTSA, suntem acum în perioada de autonomie de nivel 3, unde vehiculul are caracteristici de siguranță parțial automatizate, asistență pentru păstrarea benzii de rulare, control automat al vitezei de croazieră, asistență la blocajele de trafic sau chiar parcare automată.
Ce ar face oamenii cu timpul câștigat datorită autonomous driving?
Un studiu recent realizat de Ipsos/GenPop arată că oamenii și-ar petrece, în continuare, cea mai mare parte a timpului acordând atenție drumului. Dintre cei 130 000 de proprietari de autovehicule chestionați, europenii ar fi în mare parte atenți la drum și și-ar petrece timpul comunicând. Doar o parte din respondenți ar dormi, s-ar relaxa sau ar lucra în acel timp extra.
Răspunsurile sunt similare și în Asia și America de Nord.
Rezultatele demonstrează că șoferii încă nu au încredere în conceptul de autonomous driving.
Chiar dacă adoptarea extinsă a automatizării complete se va întâmpla doar în viitor, anumite aspecte automatizate ușurează deja conducerea pentru milioane de șoferi.
Verticala de automotive din cadrul AROBS contribuie la experiența parțial autonomă, prin munca inginerilor pe ADAS și alte softuri de automotive.
Articol publicitar
Imagine: Freepik
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.