Autoizolarea și pisicile de pe Internet

de |

Autoizolarea și pisicile de pe Internet

Poate ai observat că în ultima vreme sunt mai multe pisici pe feed-ul tău. Sau poate crezi că este din cauza faptului că suntem în autoizolare și am intrat inconștient într-un infinit al scroll-urilor pe social media.

Ce-i drept, un mix de autoizolare, plictiseală și anxietatea, date de contextul pandemiei au creat teren fertil pentru o avalanșă de lolcats și lolvideos. Și nici măcar bulele virtuale a celor mai intelectuali nu scapă de acest fenomen.

Poză: Sophie pisica

Software development și pisicile de pe Internet

Software development-ul sau, mai bine zis, chiar internetul în sine este mai conectat cu pisicile decât am crede. Iar cu boom-ul industriei de IT outsourcing, cum internetul a devenit și mai mare, este și mai mult loc pentru… pisici.

Chiar și creatorul internetului, Tim Berners-Lee a vorbit despre această relație ciudată, zicând că nici el n-ar fi putut prezice conexiunea dintre atractivitatea pisicilor și internet.

În plus, știai că primul video cu pisici urcat pe YouTube a fost realizat chiar de co-fondatorul platformei?

Iar acestea ar fi lucruri nesemnificative, dacă nu s-ar fi schimbat drastic comportamentul consumatorului și viețile noaste nu s-ar fi mutat aproape în totalitate pe internet.

Dar de ce ți-ar păsa?

Trăim în pandemie, guvernele opresc activități esențiale, economia globală este în pericol, anxietatea este în trend urcător – cum ar putea ceva atât de banal să fie chiar acum atât de popular? Și doar să notăm că cel mai popular video cu pisici momentan are 175 milioane de vizualizări.

Sunt multe teorii despre acest fenomen interesant, de ce homo sapienși evoluați s-ar angaja în astfel de activități. Cele mai populare explicații se învârt în jurul următoarelor idei:

  • Conținut ușor de digerat – când ești bombardat de știri complexe, adesea contradictorii, analize financiare pentru care ai nevoie de un MBA de la Harvard, iar paradox of choice este mai actual ca niciodată, apar aceste bucăți de conținut simple, care nu necesită concentrare deosebită și în același timp te fac să te simți mai bine. Vorbim aici despre instant gratification.
  • Ridică moralul – cine nu este copleșit de tot ce se întâmplă, cel mai probabil nu înțelege nici măcar gravitatea situației. În acest context ai nevoie, mai mult ca niciodată, de ridicarea moralului. Studiile arată că se observă un moral mai crescut chiar dacă pur și simplu ne uităm la imagini cu animale, mai ales dacă ne uităm la câini sau pisici.
  • Deconectare de la o realitate distopică – pentru că pisicile, mai mult decât câinii, sunt întruchiparea nepăsării, ne deconectează de la o realitate distopică greu de digerat. Oferă un moment de acalmie.
  • Sunt ca și noi, într-un fel – oricât de ciudat ar suna, pisicile au expresii faciale pe care oamenii le găsesc similare cu ale lor. Acesta este unul dintre motivele care explică fenomenul global Grumpy Cat.

Proiectul Infinite cat

În era distanțării sociale și a lipsei de conexiune, acest lucru ne conectează. Vezi, de exemplu, proiectul the infinite cat project. O pisică se uită la o altă pisică uitându-se la propria imagine. Iar pentru fiecare pisică este o altă imagine, legat într-un fir pseudo-infinit. Acest proiect a fost printre primele care au ajutat inclusiv la popularizarea conceptului de pisici pe internet și a conectat oamenii.

Și noi la AROBS am participat în acest fir, dat fiind faptul că pisicile beneficiază de o atenție specială, cum majoritatea dintre noi lucrăm de acasă.

Experimentul tău propriu cu pisicile

Dacă nici până acum nu ești convins, hai să facem un experiment empiric! Verifică dacă ai prieteni care au conturi speciale pe social media pentru pisicile lor. Acum compară indicatorii profilelor. Exact.

De exemplu, contul cats_of_instagram are 11 milioane de followeri. Pentru a pune acest număr în perspectivă, trebuie să știi că președintele Franței, Emanuel Macron are 1.7 milioane iar Britney Spears 23,7 milioane de followeri pe aceeași platformă.

Autoizolarea

În această perioadă este esențial să stăm acasă, să fim noi și cei mai vulnerabili dintre noi – în siguranță. Iar creșterea video-urilor și meme-urilor cu pisicile de pe Internet este un indicator al faptului că viețile noastre deja s-a schimbat drastic.

Chiar dacă aparent aceste bucăți de conținut nu oferă nicio soluție problemelor complicate cu care ne înfruntăm ca omenire, în care ne reprogramăm comportamentul, reconfigurăm gândurile – se pare că avem nevoie de video-uri și meme-uri cu pisici mai mult ca oricând.

Totuși, pentru când te-ai săturat de acestea, da un check pe site-ul nostru să afli mai multe despre ce facem noi când vine vorba de software services.


Comunicat de presă