Artroplastia – o opțiune de tratament eficientă pentru problemele coloanei vertebrale

de |

Artroplastia – o opțiune de tratament eficientă pentru problemele coloanei vertebrale

Hernia de disc este o afecțiune comună care poate provoca dureri semnificative și disconfort, în timp ce artroplastia, o procedură chirurgicală mai complexă, oferă soluții pentru cazurile severe de degenerare a discului sau articulațiilor. Atunci când apar probleme la nivelul coloanei vertebrale care determină disconfort sau dureri severe este important să se apeleze rapid la ajutor de specialitate pentru a determina cele mai bune metode de tratament.

Ce este de fapt hernia de disc?

Hernia de disc apare atunci când nucleul gelatinos al unui disc intervertebral se deplasează și presează pe nervii spinali din apropiere. Poate cauza durere, amorțeală și slăbiciune în zonele afectate.

Această afecțiune poate fi rezultatul unor traume acute, ridicarea greutăților necorespunzător sau poate apărea din cauza uzurii și degenerării discurilor intervertebrale odată cu înaintarea în vârstă.

Durerea este cel mai frecvent simptom în cazurile de hernie de disc, de obicei localizată în zona lombară sau cervicală. Alte simptome includ amorțeală, furnicături și slăbiciune musculară în membre.

Cum se pune diagnosticul de hernie de disc?

Diagnosticul implică un examen fizic și imagistică medicală, cum ar fi radiografiile, RMN-ul (rezonanță magnetică) sau CT-ul (tomografia computerizată), pentru a vizualiza structura coloanei vertebrale și a identifica locația și severitatea herniei.

Tratamente conservatoare pentru hernie de disc

În primul rând se poate recurge la tratamente medicamentoase. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), analgezicele și relaxantele musculare pot ajuta la reducerea durerii și inflamației. Exercițiile specifice și terapia fizică pot întări musculatura din jurul coloanei vertebrale și pot ameliora simptomele.

Tratamentul chirurgical pentru hernia de disc

Microdiscectomie a este o intervenție minim invazivă în care se îndepărtează porțiunea de disc afectată pentru a elibera nervul comprimat. Discectomia este o procedură mai extensivă în care se îndepărtează întregul disc afectat.

Ce este artroplastia?

Artroplastia, în contextul coloanei vertebrale, se referă la înlocuirea unui disc intervertebral degenerat cu un implant artificial pentru a menține mobilitatea și stabilitatea coloanei vertebrale.

De obicei, se recomandă procedura de artroplastie pacienților cu dureri severe de spate care nu au răspuns la tratamentele conservatoare și care nu prezintă instabilitate vertebrală severă sau alte contraindicații.

Sunt mai multe tipuri de artroplastie pentru care medicii pot opta. Artroplastia de disc implică înlocuirea discului intervertebral cu un disc artificial. Operația este mai frecventă la nivelul coloanei cervicale și lombare.

Ce beneficii are artroplastia?

Spre deosebire de fuziunea spinală, artroplastia menține mișcarea segmentului coloanei vertebrale. Pacienții se recuperează de obicei mai rapid comparativ cu fuziunea spinală. Îndepărtarea discului degenerat și înlocuirea acestuia cu un implant poate reduce semnificativ durerea.

Hernia de disc poate fi adesea tratată prin metode conservatoare, dar cazurile severe pot necesita intervenții chirurgicale. Artroplastia oferă o alternativă modernă și eficientă pentru pacienții care suferă de degenerare severă a discurilor sau articulațiilor vertebrale, permițând menținerea mobilității și reducerea durerii. O vizită la un specialist în ortopedie sau neurochirurgie este esențială pentru a determina cea mai bună opțiune de tratament pentru fiecare pacient.