Artroplastia – înlocuirea discurilor herniate
Hernia de disc este un context medical manifestat la diferite intensităţi, pacientul resimţind dureri acute în aria discului afectat. Discul are rolul de o asigura flexibilitate şi de a atenua contactul dintre vertebre, iar orice avarie localizată la nivelul acestuia va genera o serie de simptome.
Diagnosticare şi modalităţi de intervenţie
Atunci când pacientul manifestă dureri la nivelul, gâtului, membrelor şi spatelui, când apar furnicături şi amorţeli sau incapacitatea de coordonare a mişcărilor, medicul neurochirurg va trebui să stabilească un diagnostic rapid, astfel încât să poată decide dacă se adoptă diferite tehnici de terapie sau se va acţiona apelând la artroplastie.
Pe baza controlului fizic şi a studiului imagistic, medicul poate decide dacă starea discului impune măsuri majore, astfel că prin artroplastie va înlocui discul herniat cu unul artificial. Această măsură se aplică atunci când degenerarea discului este masivă şi alte terapii şi tratamente nu dau rezultate. Este o intervenţie chirurgicală pe care orice pacient cu vârsta peste 18 ani o poate efectua, atunci când simptomele nu se îmbunătăţesc în urma altor proceduri aplicate.
Dureri localizate la nivelul gâtului şi braţelor
Dacă pacientul se confruntă cu o hernie de disc cervicala, atunci va resimţi dureri la nivelul gâtului, precum şi la nivelul braţelor, acestea din urmă putând fi însoţite şi de furnicături, amorţeli şi lipsa flexibilităţii. Simptomele variază în funcţie de discul herniat şi de cât de mult este afectată rădăcina nervoasă. Durerile pot fi de scurtă durată sau pot dura zile întregi. Un consult de specialitate are rolul de a stabili locul exact al discului herniat şi de a stabili ce măsuri de tratament de impun.
Cauzele instalării herniei de disc cervicale
În coloana cervicală există şase discuri intervertebrale, fiecare dintre acestea fiind formate dintr-un inel fibros exterior şi un nucleu pulpos cu o consistenţă gelatinoasă. Atunci când inelul fibros se crapă, nucleul pulpos se prelinge, putând ajunge chiar şi la rădăcina nervului. Este momentul în care pacientul începe să resimtă durerile şi disconfortul.
Cauzele care generează acest context sunt multiple. În primul rând, odată cu înaintarea în vârstă, oricine este expus riscului de a manifesta simptomele specifice. Pe lângă acest aspect, o hernie de disc poate fi favorizată de traume şi lovituri, de obezitate, sedentarism, dar şi de viciile de postură corporală.
Articol publicitar