Apeductul de sub Tâmpa, reabilitat în primăvara acestui an

de |

Apeductul de sub Tâmpa, reabilitat în primăvara acestui an

Aleea sub Tâmpa este unul dintre locurile de promenadă preferate de către brașoveni și turiști, mai ales în sezonul cald. Pe lângă priveliștea superbă, zona amenajată la baza masivului asigură umbră și răcoare în zilele călduroase de vară, dar și o sursă de apă potabilă, existentă aici de decenii.

Potrivit inscripției aflate deasupra izvorului, Apeductul de sub Tâmpa a fost construit între anii 1891-1892, de către inginerul Christian Kertsch, „un bărbat luminat, umblat prin lume, […] cu vederi mai largi şi moderne“, după cum îl descrie lingvistul Sextil Puşcariu. (sursa: monitorulexpres.ro )

Apeductul de sub Tâmpa, reabilitat în primăvara acestui an

Mult timp s-a crezut că apa de la apeduct este de izvor, însă, în cele din urmă, cetățenii au aflat că bazinul este alimentat cu apă de la uzina de la Tărlug și alte surse din zone apropiate (Schei, Răcădău). Vechea rețea de apă a fost înlocuită din cauza degradării acesteia și nu a mai putut fi reabilitată din cauza costurilor ridicate, potrivit declarațiilor oferite de municipalitate. Cu toate acestea, foarte multe persoane vin aici pentru a se aproviziona cu apă.

Apeductul de sub Tâmpa, reabilitat în primăvara acestui an

Lucrări de reabilitare în 2018

Din cauză că Aleea de sub Tâmpa nu este supravegheată, apeductul a căzut pradă mesajelor “civice”și desenelor de tip grafitti a celor care își petrec timpul aici. Astfel, imaginea obiectivului nu se mai regăsește în ceea ce ar trebui să transmită construcția și are nevoie de reabilitare.

Grație unui brașovean care a decis să atragă atenția autorităților cu privire la starea în care se află apeductul, Primăria Brașov și Compania Apa au decis să ia măsuri. Instituțiile au promis cetățeanului că se vor efectua lucrările necesare chiar în primăvara acestui an, după obținerea avizelor.

Sursa: bizbrasov.ro

Foto: skyscrapercity.com