3 afecțiuni frecvente ale coloanei cervicale și metode de tratament

de |

3 afecțiuni frecvente ale coloanei cervicale și metode de tratament

Coloana cervicală este compusă din șapte vertebre și joacă un rol crucial în susținerea și mișcarea capului. Din păcate, această regiune a coloanei vertebrale este predispusă la diverse afecțiuni care pot cauza disconfort și durere. 

Printre cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei cervicale se numără hernia de disc cervicală, spondiloza cervicala și torticolisul. În cele ce urmează, descoperă mai multe informații utile despre aceste afecțiuni.

Spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală este o afecțiune degenerativă a coloanei cervicale, caracterizată prin deteriorarea discului intervertebral și formarea de osteofite sau pinteni osoși în jurul vertebrelor cervicale. Această condiție poate duce la rigiditate și durere în zona gâtului, umărului și brațelor, precum și la compresia nervilor care ies din coloana vertebrală. Factorii de risc pentru spondiloză cervicală includ îmbătrânirea, traumatismele și predispoziția genetică.

Tratamentul pentru spondiloza cervicală se concentrează adesea pe gestionarea simptomelor și încetinirea progresiei bolii. Aceasta poate implica terapie fizică pentru întărirea mușchilor și creșterea flexibilității, precum și administrarea de medicamente pentru a reduce inflamația și durerea. În cazurile severe sau în cazul în care alte tratamente nu sunt eficiente, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a îndepărta osteofitele și a restabili spațiul adecvat pentru nervii spinali.

Hernia de disc cervicală

O hernie de disc cervicala apare atunci când partea gelatinoasă a unui disc intervertebral iese în afara inelului fibros al acestuia. Această compresie poate exercita presiune asupra nervilor, cauzând durere, furnicături sau amorțeală în brațe și umeri. Factorii de risc includ vârsta înaintată, traumatismele și stilul de viață sedentar.

Tratamentul pentru o hernie de disc cervicală poate include terapie fizică pentru întărirea musculaturii cervicale și îmbunătățirea flexibilității. În unele cazuri, pot fi prescrise medicamente antiinflamatoare sau analgezice pentru gestionarea durerii. În situații mai severe sau în cazul în care alte opțiuni de tratament nu aduc ameliorare, intervenția chirurgicală poate fi considerată pentru a înlătura presiunea exercitată asupra nervilor.

Torticolisul

Torticolisul, cunoscut și sub denumirea de „gât înțepenit”, este o afecțiune în care mușchii gâtului devin contractați și rigizi, determinând capul să se încline sau să se rotească într-o direcție. Această afecțiune poate fi congenitală sau dobândită și poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv leziuni, poziții incorecte ale capului sau infecții.

Tratamentul pentru torticolis poate include terapie fizică pentru întinderea și întărirea mușchilor afectați, precum și utilizarea de căldură sau gheață pentru a reduce spasmele musculare și a ameliora durerea. În unele cazuri, pot fi necesare injecții cu toxina botulinică pentru a relaxa mușchii tensionați. Dacă torticolisul este persistent și nu răspunde la alte tratamente, intervenția chirurgicală poate fi o opțiune pentru corectarea poziției anormale a capului.

Afecțiunile coloanei cervicale pot cauza disconfort și limitări funcționale semnificative. Cu toate acestea, cu un diagnostic precoce și un plan de tratament adecvat, mulți pacienți pot gestiona simptomele și pot îmbunătăți calitatea vieții. Este important ca orice durere în zona cervicală să fie evaluată și tratată prompt pentru a preveni complicațiile și pentru a permite o recuperare eficientă.