Ți-ai pregătit afacerea pentru directiva NIS2? Evită atacurile cibernetice și amenzile!

de |

Ți-ai pregătit afacerea pentru directiva NIS2? Evită atacurile cibernetice și amenzile!

În ultimii ani, tot mai multe afaceri își desfășoară activitatea în mediul online. Iar odată cu dezvoltarea acestora, crește și riscul de a cădea victimă atacurilor cibernetice. Din acest motiv, directiva NIS2, intrată în vigoare recent în statele membre ale Uniunii Europene, aduce o serie de măsuri care vizează întărirea securității cibernetice în toate sectoarele economice critice. Ce presupune această directivă și ce poți face pentru a-ți proteja afacerea, află în rândurile următoare.

Ce este directiva NIS2 și de ce contează pentru businessul tău?

Directiva NIS2, care a intrat în vigoare în 2023, reprezintă de fapt o actualizare a normelor de securitate cibernetică adoptate de UE în 2016. Conform eur-lex, directiva stabilește un cadru comun pentru securitatea cibernetică în UE, cerând statelor membre să-și consolideze capacitățile, să gestioneze riscurile și să raporteze incidentele din sectoarele critice, promovând cooperarea, schimbul de informații și aplicarea legii. Aceasta vine într-un moment critic, având în vedere digitalizarea rapidă datorată serviciilor de Software Development și evoluția constantă a amenințărilor cibernetice.

Prin extinderea domeniului de aplicare la noi sectoare și entități, NIS2 cere organizațiilor publice și private din industrii importante, să ia măsuri pentru prevenirea și gestionarea incidentelor legate de securitate. Dacă afacerea ta activează într-un domeniu esențial, precum energie, transporturi, asistență medicală sau finanțe, conformitatea cu NIS2 devine o cerință legală și o necesitate pentru a evita riscuri majore. Cu ajutorul specialiștilor în Cybersecurity, vei putea dezvolta și implementa măsuri avansate pentru a-ți proteja afacerea.

Evaluarea vulnerabilităților – primul pas pentru securitate cibernetică

În lipsa unei evaluări constante a riscurilor cibernetice, afacerea ta rămâne expusă la atacuri care pot cauza pierderi de date, blocarea operațiunilor sau amenzi costisitoare. Conform The Visual Capitalist, în perioada 2004-2021, au fost furate peste 17,4 miliarde de înregistrări de date. Iar potrivit Dell Technologies, pentru o singură companie costul mediu al unui atac cibernetic ar putea ajunge la 13 milioane de dolari. Așadar, indiferent de domeniul în care activezi, este necesar să-ți protejezi afacerea împotriva atacurilor cibernetice. Serviciile de evaluare a vulnerabilităților oferite de experți îți oferă o imagine clară asupra siguranței sistemelor companiei tale. Prin intermediul acestora, se vor identifica rapid riscurile și se vor găsi soluțiile optime pentru remedierea acestora. Prin scanări regulate și măsuri proactive, se pot preveni cele mai comune tipuri de atacuri, cum ar fi phishing-ul, ransomware-ul sau breșele de date.

Cum te ajută serviciile oferite de companii experte în Cybersecurity?

În contextul implementării directivei NIS2, nerespectarea cerințelor ar putea atrage amenzi severe, aspect ce îți va afecta și reputația în business. Companiile din UE care nu se conformează reglementărilor, riscă amenzi de până la 10 milioane de euro sau 2% din cifra globală de afaceri. Experții în securitate cibernetică, după evaluarea vulnerabilităților, vor dezvolta și implementa politici de securitate pentru a preveni accesul neautorizat în sistemele informatice ale organizației tale. De asemenea, vor defini un plan de acțiune pentru ca tu și echipa ta să fiți pregătiți să răspundeți rapid în cazul unui incident de securitate. 

Directiva NIS2 nu este o simplă reglementare, ci și un pas necesar pentru asigurarea securității cibernetice la nivel european. Implementând măsurile adecvate și efectuând evaluări regulate ale vulnerabilităților, te conformezi cu directiva UE și te asiguri că vei reduce la minim riscul ca firma ta să fie victima unui atac cibernetic. O afacere protejată este una care va avea succes, iar conformarea cu normele directivei NIS2 îți oferă această oportunitate.